1

Redbreast 15 Years Single Pot Still – Agerar med en ytterst attraktiv, subtil kraft

Single Pot Still Whiskey tillhör den traditionella och unika irländska whiskeyfamiljen där mältat och omältat korn kombineras och trippeldestilleras i traditionella kopparpannor, s.k. pot stills. Just Redbreast är det mest populära och sålda Single Pot Still Whiskey-märket i världen och tillverkas vid The Midleton Distillery i Cork – vilket är Irlands största destilleri och det är även här som Single Pot Still-traditionen har hållits i liv.

Redbreast betyder rödhake och är fågeln som pryder etiketten, det är även den enda fågeln som sägs sjunga genom hela den mörka irländska vintern.

Redbreast 15 Years

Whisky & Bourbons Chefredaktör Anders Enquist om Redbreast 15 Years Single Pot Still 46%

Det klassiska single pot still destilleriet Redbreast´s 15 Years genomgår en perfekt balanserad fatlagring under minst 15 år i bourbon- och sherryfat, som ger whiskeyn dess strukturellt strålande fysik med ömsom trånande viskositet, ömsom stramare hållning.
Vi har med finare ordval en mycket sofistikerad och välsmord whiskey utan tomt skval i melodin och med utsökt nyanserad sötma med viss vanilj, majs och ljus choklad i en elegant fruktig linje med cassis, orange hintad citrus och karamelliserade körsbär i drivet.
I detta ligger ett väl avvägt kryddgrepp och cigarrlåda som ger bra temperament, bett och gomfäste, dock utan att agera kantigt eller rivigt. Elegans och smakfullhet i tonsättningen är ett honnörsord och det uppstår en sinnesstämning av njutbar och avslappnad skärpa. Riktigt njutbar till och med.
Redbreast 15 Years agerar med en ytterst attraktiv, subtil kraft.

92 poäng

Redbreast 15 Years Single Pot Still 46%
Nr 85856 (700 ml) 854 kr
Irland

Hur att inta:
Bourbonglas i svalt tillstånd, det vill säga runt 10 grader och utan tillsättning av vatten.

Whiskeyn finner man på Systembolaget HÄR >