Rekordsvag krona och elbrist hotar framtiden för svensk livsmedelsindustri

Livets Goda 17 Sep, 2019
Mat och Restaurang För den svenska livsmedelsindustrin bjöd årets andra kvartal på ökade försäljningsvolymer och en stark tillväxttakt. Men på horisonten ser företagen två mörka orosmoln som kan få starkt negativa konsekvenser för industrin: en svag krona som leder till minskad produktivitetsjakt och ett otillräckligt elnät som avskräcker från fortsatta investeringar.

Svenska mynt och sedlar. Foto: Riksbanken

Livsmedelsföretagens konjunkturbrev för Q2 2019 visar att efter en haltande inledning på året blev resultatet av andra kvartalet betydligt mer positivt för svenska livsmedelsproducenter. På den helt avgörande hemmamarknaden (70 procent av total försäljning) ökade försäljningsvolymerna tydligt med en tillväxttakt som inte har varit lika stark sedan Q3 2016. Företagen tror även på en fortsatt positiv utveckling för försäljningsvolymen under det kommande halvåret.

− På den negativa sidan ser vi att medlemmarnas kostnader för rå- och insatsvaror fortsätter öka snabbt, huvudsakligen som ett resultat av den svaga kronan och kvardröjande effekter av fjolårets torka. Förhoppningsvis kommer kostnadstrycket kopplad till torkan avta under hösten, åtminstone uttryckt i dollar och euro. Men tyvärr riskerar de positiva effekterna av sjunkande världsmarknadspriser på råvara att helt eller delvis ätas upp av kronans utförsåkning, säger Carl Eckerdal, chefekonom på Livsmedelsföretagen.

Här kan du läsa Carl Eckerdals debattartikel ”Den svaga kronan sänker Sveriges industri”, publicerad i Svenska Dagbladet den 17 september.

Mindre än vart femte företag tjänar på den svaga kronan

Den svenska kronan befinner sig på nivåer den inte varit nere vid sedan IT-kraschen i början av 2000-talet (USD) eller finanskrisen 2008 (EUR). Bara under 2019 har USD blivit cirka 10 procent dyrare och EUR cirka 5 procent dyrare. Tvärtemot den gängse uppfattningen att en svag krona gynnar den svenska industrin så visar Livsmedelsföretagens konjunkturbrev att många företag påverkas negativt.

På frågan ”I vilken riktning har den svaga kronan påverkat ert företags resultat under 2019?” svarar Livsmedelsföretagens medlemmar som följer:

11% Starkt negativt

42% Negativt

31% Neutralt

11% Positivt

5% Starkt positivt

− Att mindre än en femtedel av företagen tjänar på den svaga kronan, och att över hälften förlorar på den, talar sitt tydliga språk. Den vedertagna sanningen att en svag krona är liktydig med vinstdrivande export håller inte längre. Det svenska exporterbjudandet har blivit allt mer komplext, med en stor andel importerade rå- och insatsvaror eller tjänster som fördyras i takt med att kronan försvagas, och företagen har inte möjlighet att kompensera för de ökade kostnaderna genom ökade leveranspriser, säger Carl Eckerdal.

På kort sikt drabbas företagens resultat. På lång sikt riskerar den svaga kronan att undergräva fundamentet för det som har gjort Sverige till ett av världens mest framgångsrika industriländer. På frågan ”Minskar en varaktigt svag svensk krona svenska industriföretags strävanden efter en ökad produktivitet?” svarar 53% av Livsmedelsföretagens medlemsföretag att risken för detta är påtaglig.

Grafik från Livsmedelsföretagens konjunkturbrev Q2 2019

− Grunden för framgång i en allt mer konkurrensutsatt omvärld är att ständigt vässa sitt erbjudande och bli allt effektivare, annars finns det alltid något annat företag i omvärlden som är redo att ta över. Sveriges höga arbetskraftskostnader, bland de högsta i världen, har hitintills kompenserats av en hög produktivitet. En stark krona är en blåslampa för att öka produktiviteten, och om blåslampan slocknar finns det uppenbart en betydande risk att ambitionsnivån sänks. Skulle så bli fallet tappar Sverige sin främsta konkurrensfördel, säger Carl Eckerdal.

Kapacitetsbristen i det svenska elnätet hotar företagens investeringsvilja

Ett annat långsiktigt hot mot livsmedelsindustrin är den bristande kapaciteten och opålitligheten i det svenska elnätet. Under sommaren har det rapporterats om företag, t ex Pågen i Malmö, som måste utgå från att de lokala elnäten inte kan tillgodose en ökad efterfrågan på energi. Det kan också handla om att lokal reservkraft efter nya skattepålagor stängs ner, med alla de problem som då uppstår vid tillfälliga effekttoppar.

Ett otillräckligt elnät som inte klarar av att kontinuerligt leverera el kan leda till kostsamma driftsstopp för företagen. På frågan ”Hur påverkas er produktionsutrustning av ojämn och opålitlig eltillförsel?” svarar 87% av Livsmedelsföretagens medlemmar att driftsstopp ger upphov till stora kostnader.

Minst lika allvarligt är att flera lokala elnät i Sverige har nått sin maxkapacitet. Detta kan bli ett avgörande hinder för företag som vill utöka sin verksamhet och därmed behöver mer energi. Av Livsmedelsföretagens medlemmar uppger 52% att deras energibehov kommer att öka de kommande åren, och 44% uppger att en stabil elförsörjning är helt avgörande för att de ska investera.

Grafik från Livsmedelsföretagens konjunkturbrev Q2 2019

− Svensk industri är uppbyggd kring en stabil tillgång på energi som når ut brett i hela landet och är konkurrenskraftigt prissatt. Om företagen inte längre kan lita på att de kan få den el de behöver så blir det svårt, om inte omöjligt, att motivera nya satsningar i Sverige. Det finns ingen brist på konkurrenskraftiga länder i vårt närområde som företagen kan välja att investera i. Bristerna i elförsörjningen är ett problem som våra politiker måste ta tag i omgående, säger Carl Eckerdal.

Grafik från Livsmedelsföretagens konjunkturbrev Q2 2019

Om Konjunkturbrevet

Här kan du ladda ner hela Konjunkturbrevet för Q2 2019.


Mackmyra kommer att överklaga Patent- och marknadsdomstolens dom kring bildanvändning i sociala medier

Whisky och Bourbon Konsumentombudsmannen (KO) har stämt Mackmyra för användandet av sex bilder…
18 Oct, 2019

Massolino Barolo 2015 i dagens lansering på Systembolaget

Vin 2015 är ett riktigt bra år i Barolo. Vintern kom…
18 Oct, 2019

Brännland Cider släpper Brännland Iscider Belle De Boskoop 2015

Whisky och Bourbon Den 18:e oktober släpps Brännland Iscider Belle De Boskoop 2015…
18 Oct, 2019

Dags för Gin & Tonic-glögg

Whisky och Bourbon Swedish Tonics Gin & Tonic-glögg är en modern tolkning av…
17 Oct, 2019

Gaja Sito Moresco i morgondagens lansering på Systembolaget

Vin Hösten har hittills bjudit på en hel gel godsaker från…
17 Oct, 2019

Skruf nyans Mixpack

Övrigt I somras lanserade Skruf Snus den nya produktserien skruf nyans.…
17 Oct, 2019

Årets Nolia Beer i Umeå lockar med bredare utbud och fler smakupplevelser

Whisky och Bourbon Årets Nolia Beer i Umeå, den fjärde i ordningen, bjuder…
17 Oct, 2019

Ny kycklingburgare och mexikansk comeback på MAX i höst

Mat och Restaurang Under hösten uppdaterar MAX sin meny och Grilled Chicken ersätter…
17 Oct, 2019

In Flames 2019 – nytt försäljningsrekord för High Coast

Whisky och Bourbon Som många av de whiskyintresserade fick erfara, brakade det bara…
17 Oct, 2019

Martin & Servera digitaliserar leveransavisering

Mat och Restaurang I dagarna inleds ett experiment tillsammans med ett 20-tal kunder…
17 Oct, 2019

1 av 4 unga har gjort saker de ångrat när de varit alkoholpåverkade utomlands

Övrigt Unga svenskar, 18-34 år, ser i högre grad än andra…
17 Oct, 2019

Ny Sifo-undersökning: Hållbarhetsfrågorna matköparna prioriterar

Mat och Restaurang Mat med tydlig märkning av råvarans ursprungsland, minskad användning av…
17 Oct, 2019

Japanske Keita Yuge blir Barillas Master of Pasta 2019 vid Pasta World Championship i Paris

Mat och Restaurang Keita Yuge kröntes i fredags kväll till 2019 års Barilla…
16 Oct, 2019

Advanced Master Class 1.1 – ny box om rostning från High Coast

Whisky och Bourbon Värmebehandlingen av faten är mycket betydelsefull för de smaker som…
16 Oct, 2019

Miljövänligt odlad gourmetfisk tas fram i samarbete mellan forskare, kockar och näringsliv

Mat och Restaurang Efterfrågan på fisk och skaldjur ökar stadigt, samtidigt som nära…
16 Oct, 2019

The Glenrothes - Halloween Edition 2019

Whisky och Bourbon Tretton är ett otursnummer för många och något som handlar…
16 Oct, 2019

Paolo Roberto gästar Linas Matkasse

Mat och Restaurang Linas Matkasse blickar söderut och lanserar Passione Italiana – en…
16 Oct, 2019

Resetips: Skotska whiskydestillerier för finsmakaren

Övrigt Att det finns ett stort intresse för whisky bland livsnjutare…
16 Oct, 2019

Restaurangakademien: Nyheter för dig som är i branschen

Mat och Restaurang I våras började Restaurangakademien med inspirationsföreläsningar med intressanta branschprofiler. Höstens…
15 Oct, 2019

Viktigt att kycklingen är svensk och att maten är trygg

Mat och Restaurang Att kycklingen är svensk och att maten är trygg blir…
15 Oct, 2019
Artikelarkivet