Hem Whisky & Bourbon Rémy Martin 1738 – en skönhet

Rémy Martin 1738 – en skönhet

av Livets Goda

Cognac har de senaste åren sett en stadig ökning på den internationella scenen där efterfrågan på drycken ökat markant såväl bland konsumenter som på lokal vilket inte minst cognacsdrinkarnas uppsving visat på. I fokus idag har vi ett av de förnämsta husen – Rémy Martin, och dess buteljering 1738.

År 1724 började den unge vinodlaren Paul Emile Rémy Martin sälja cognac under sin familjs namn. Han blev snabbt känd över hela Frankrike, inte minst i aristokratins Paris och ända in i Kung Ludvig den XV:s hov. Kungen såg med misstro hur de brittiska cognacshusen erövrade Frankrike. Han förbjöd därför nyplanteringen av vin i Charentes. 1738 gav han Rémy Martin exklusivt privilegium att köpa mer mark och plantera vin i distriktet samt rätten att sätta kungligt sigill på cognacen. Rémy Martin 1738 är en cognac som uppmärksammar denna milstolpe i familjen Rémys historia. 1738 gjordes för första gången 1997, och på Systembolaget kunde vi börja köpa cognacen för första gången för drygt ett år sedan.

Chefredaktör Anders Enquist om Rémy Martin 1738

Det går faktiskt att förbehållslöst kära ner sig en dryck enkom efter hur buteljen är utformad. Rémy Martin är en stilfull och klassisk buteljerare, lätt att bli förälskad i både sett till butelj och innehåll. Den isade VSOP buteljen är ett signum, XO och Louis XIII är stilmässigt vackra, och 1738 följer firmans sinne och är elegant klassiskt i en stil som smälter in briljant på lika klassiska Operakällarens berömda cognacsvagnar i Stockholm, till exempel.

Själva cognacen 1738 andas klassisk landmina likaså, och bygger på en blend av cognac som lagrats mellan fyra och tjugo år. Det är en sinnlig njutning med smekande stringens och nyanserad kryddighet i en närvarande, vibrerande mörk fruktrikedom men med ett luftigt ljus i steget som ger jämn puls.  Apelsin, mogna äpplen och minst lika mogna päron, torkade körsbär och sultanrussin finner varandra i en underbar smältdegel med fasta karaktärer för var och en.  En utsökt formad nöt och marsipantrimmad choklad med syrlig glans vilar i spritens nobla sötma. I avslutets visar faten sina ceder och försiktiga tobaksegenskaper utan att störa cognacens fina rytm. 1738 är en skönhet.

94p

Rémy Martin 1738
Nr 52142 (700 ml) 40%, 695 kr
Cognac, Frankrike

Cognacen finner man på Systembolaget HÄR >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING