Hem Vinvärlden Renhet och elegans från Argentina – A Lisa Malbec 2016, 90p

Renhet och elegans från Argentina – A Lisa Malbec 2016, 90p

av Livets Goda

Livets Goda provar 2016 A Lisa Malbec
Första sniffen av innehållet i våra kupor ger en harmonisk känsla. Läder och körsbär visar sig och uppträder kärvt samtidigt som det är fogligt. Vi botaniserar vidare i smakresan och såväl mörk som ljus frukt med florala vindar som bjuder till sådär smått oblygt men utvecklas med lite tid i glaset/karaffen och då utvecklas även läckra lakritstoner. Det vilar hela tiden en syrlig fräschör över vinet och vi anar att den stenigt mineraliska grunden gör sitt till. A Lisa visar vidare kapaciteten i ett långt avslut där frukten fortsätter att ha ett bra fäste och kryddigheten går igenom med en mörk fruktslöja, men med en ljus glimt.

Hela vinet andas renhet och elegans, det uppstår en slags sensuell kraft och det står klart att man har en bra känsla för jobbet i vinkällaren här, liksom att kontrollen över vingårdarna finns där.

Till sist en viktig betraktelse: suget i att omedelbart fylla på när glaset ekar tomt är tydlig och uttalad. Det tar vi också som ett gott tecken…

90 poäng / Livets Goda

2016 A Lisa Malbec
Art.nr 70821 (750 ml), 175 kr
Patagonien, Argentina

Serveringstips:
Servera vinet svalt och gärna till rätter av lamm.

Vinifiering
Alla druvorna avstjälkas med maskin och förs vidare till 2 500 liters och 5 000 liters cementkar, samt till 10 000 liters ståltankar. Druvorna kallmacererar 4 dagar före jäsningen påbörjas. Denna varar i 2 veckor och med hjälp av ”pigeage” och återpumpning av musten över skalmassan extraheras färg och tanniner. 15 procent av vinet vilar i 3- och 4-åriga franska ekfat i 11 månader, innan ofiltrerad buteljering sker. Druvblenden lyder 90 procent malbec, 9 procent merlot och sista procenten petit verdot.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING