Renoveringarna som höjer värdet på bostaden

Livets Goda 16 Sep, 2019
Övrigt Fyra av fem svenskar är villiga att betala extra för en bostad som är renoverad. Alla förbättringar uppskattas emellertid inte lika mycket av köparna. Ett nytt badrum eller kök står högt i kurs medan få vill betala extra för en pool, bastu eller vinkällare. Det visar en Sifo-undersökning som mäklarföretaget Bjurfors har låtit göra.

En klar majoritet av svenskarna (82 %) är villiga att betala extra för en bostad som är renoverad. Närmare varannan är villig att betala extra för nyrenoverade badrum (49 %). Många (42 %) är också beredda att betala extra för nytt kök, följt av nya stammar för vatten och avlopp (40 %) samt miljö- och kostnadseffektiv uppvärmning (34 %), enligt Sifo-undersökningen från Bjurfors.

– Renoverade bostäder är mer eftertraktade än renoveringsobjekt eftersom amorteringskravet gjort det svårare till att låna, amortera och göra större renoveringar, säger Fredrik Kullman, vd för Bjurfors Stockholm.

– Ska du investera i en uppgradering av din bostad, gör det i första hand för dig själv och för att du har råd. Det är också klokt att göra rätt förbättringar som bidrar till att bibehålla och till och med höja värdet på din bostad, säger Sven-Erik Kristensen, regionchef för Bjurfors Göteborg.

– Renoverade badrum toppar listan, mycket för att det är kostsamt och kräver fackmannamässig kunskap samt certifiering för att de ska bli godkända av försäkringsbolag, fortsätter Sven-Erik Kristensen, regionchef för Bjurfors Göteborg.


Detta är svenskarna beredda att betala ett högre bostadspris för:

1. Nyrenoverat badrum: 49 %
2. Nytt kök: 42 %
3. Nya stammar för vatten och avlopp: 40 %
4. Miljö- och kostnadseffektiv uppvärmning (villa enbart): 34 %
5. Renoverad fasad och tak (villa enbart): 34 %
6. Ny dränering (villa enbart): 33 %
7. Omdragen el/uppdaterad belysning: 28 %
8. Nya vitvaror: 25 %
9. Garage: 24 %
10. Eldstad: 20 %
11. Nymålade ytskikt (väggar och tak): 14 %
12. Planerad trädgård med fina växter (villa enbart): 13 %
13. Pool (villa enbart): 13 %
14. Walk-in closet: 13 %
15. Uthyrningsdel/Attefallhus på tomten: 12 %
16. Renoverad uteplats (villa enbart): 12 %
17. Nyslipade golv: 12 %
18. Bastu: 12 %
19. Larm/skyddsdörr: 12 %
20. Exklusiva material: 10 %
21. Vinkällare/vinförvaring: 6 %


Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 9–14 maj 2019. Totalt intervjuades 1585 personer i orterna Stockholm, Göteborg och Malmö. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.


Ta chansen - Winemakers Dinner med Cyril Brun från champagne Charles Heidsieck

Vin Cyril Brun, chefsvinmakare för Charles Heidsieck, kommer på besök i…
18 Oct, 2019

Nya bönor sparar disk och tid

Mat och Restaurang Nu lanseras bönor utan lag i lättöppnad förpackning under varumärket…
18 Oct, 2019

Nytt ris från Zeta

Mat och Restaurang Det som redan är gott kan ibland bli ännu godare.…
18 Oct, 2019

Mackmyra kommer att överklaga Patent- och marknadsdomstolens dom kring bildanvändning i sociala medier

Whisky och Bourbon Konsumentombudsmannen (KO) har stämt Mackmyra för användandet av sex bilder…
18 Oct, 2019

Massolino Barolo 2015 i dagens lansering på Systembolaget

Vin 2015 är ett riktigt bra år i Barolo. Vintern kom…
18 Oct, 2019

Brännland Cider släpper Brännland Iscider Belle De Boskoop 2015

Whisky och Bourbon Den 18:e oktober släpps Brännland Iscider Belle De Boskoop 2015…
18 Oct, 2019

Dags för Gin & Tonic-glögg

Whisky och Bourbon Swedish Tonics Gin & Tonic-glögg är en modern tolkning av…
17 Oct, 2019

Gaja Sito Moresco i morgondagens lansering på Systembolaget

Vin Hösten har hittills bjudit på en hel gel godsaker från…
17 Oct, 2019

Skruf nyans Mixpack

Övrigt I somras lanserade Skruf Snus den nya produktserien skruf nyans.…
17 Oct, 2019

Årets Nolia Beer i Umeå lockar med bredare utbud och fler smakupplevelser

Whisky och Bourbon Årets Nolia Beer i Umeå, den fjärde i ordningen, bjuder…
17 Oct, 2019

Ny kycklingburgare och mexikansk comeback på MAX i höst

Mat och Restaurang Under hösten uppdaterar MAX sin meny och Grilled Chicken ersätter…
17 Oct, 2019

In Flames 2019 – nytt försäljningsrekord för High Coast

Whisky och Bourbon Som många av de whiskyintresserade fick erfara, brakade det bara…
17 Oct, 2019

Martin & Servera digitaliserar leveransavisering

Mat och Restaurang I dagarna inleds ett experiment tillsammans med ett 20-tal kunder…
17 Oct, 2019

1 av 4 unga har gjort saker de ångrat när de varit alkoholpåverkade utomlands

Övrigt Unga svenskar, 18-34 år, ser i högre grad än andra…
17 Oct, 2019

Ny Sifo-undersökning: Hållbarhetsfrågorna matköparna prioriterar

Mat och Restaurang Mat med tydlig märkning av råvarans ursprungsland, minskad användning av…
17 Oct, 2019

Japanske Keita Yuge blir Barillas Master of Pasta 2019 vid Pasta World Championship i Paris

Mat och Restaurang Keita Yuge kröntes i fredags kväll till 2019 års Barilla…
16 Oct, 2019

Advanced Master Class 1.1 – ny box om rostning från High Coast

Whisky och Bourbon Värmebehandlingen av faten är mycket betydelsefull för de smaker som…
16 Oct, 2019

Miljövänligt odlad gourmetfisk tas fram i samarbete mellan forskare, kockar och näringsliv

Mat och Restaurang Efterfrågan på fisk och skaldjur ökar stadigt, samtidigt som nära…
16 Oct, 2019

The Glenrothes - Halloween Edition 2019

Whisky och Bourbon Tretton är ett otursnummer för många och något som handlar…
16 Oct, 2019

Paolo Roberto gästar Linas Matkasse

Mat och Restaurang Linas Matkasse blickar söderut och lanserar Passione Italiana – en…
16 Oct, 2019
Artikelarkivet