Hem Vinvärlden Res genom vinet – Kaiken i Mendoza första stopp!

Res genom vinet – Kaiken i Mendoza första stopp!

av Niklas Jörgensen

Det går alldeles utmärkt att resa och drömma sig bort utan att egentligen lämna hemmet. Vinets underbara värld bjuder ju inte minst på denna möjlighet i och med det fantastiska utbud vi har att förkovra oss i på hemmaplan. Så häng med på första stoppet, mäktiga Mendoza i Argentina!

I Chile är han en ikon – Aurelio Montes. Grundaren till Montes i Colchagua och mannen som tog chilenskt vin till nya nivåer och vågade gå sin egen väg. Idag är Montes världsberömt och det med rätta – prova gärna några av vinerna från Chile (är du prenumerant av Livets Goda finner du ett större reportage i senaste numret från landet). När Aurelio sedermera började kika på projekt utanför sitt hemland så kanske det inte var så svårt att förstå varför han hamnade på andra sidan gränsen, i Argentina och då Mendoza.

I Mendoza, närmare bestämt i Lujan de Cuyo arbetas det på hög höjd och det ger viner med en unik identitet – du hittar inget likadant i världen. Solvarma dagar i och med det höga läget men kalla nätter av samma anledning – något som resulterar i stor temperaturskillnad mellan natt och dag. Perfekt med andra ord – om du är en druva!
I Lujan de Cujo arbetar Montes precis som i Chile med metoder som gör så minimala ingrepp som möjligt i naturen. Man har implementerat biodynamiken och räknar med att samtliga vingårdar ska vara så inom en inte allt för avlägsen framtid. Dessutom glädjer det en vinsjäl när naturlig jäst är kutym i ett så pass exceptionellt växtläge som Kaiken ändå befinner sig vid.

Detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING