Res genom vinet – Kaiken i Mendoza första stopp!

Det går alldeles utmärkt att resa och drömma sig bort utan att egentligen lämna hemmet. Vinets underbara värld bjuder ju inte minst på denna möjlighet i och med det fantastiska utbud vi har att förkovra oss i på hemmaplan. Så häng med på första stoppet, mäktiga Mendoza i Argentina!

I Chile är han en ikon – Aurelio Montes. Grundaren till Montes i Colchagua och mannen som tog chilenskt vin till nya nivåer och vågade gå sin egen väg. Idag är Montes världsberömt och det med rätta – prova gärna några av vinerna från Chile (är du prenumerant av Livets Goda finner du ett större reportage i senaste numret från landet). När Aurelio sedermera började kika på projekt utanför sitt hemland så kanske det inte var så svårt att förstå varför han hamnade på andra sidan gränsen, i Argentina och då Mendoza.

I Mendoza, närmare bestämt i Lujan de Cuyo arbetas det på hög höjd och det ger viner med en unik identitet – du hittar inget likadant i världen. Solvarma dagar i och med det höga läget men kalla nätter av samma anledning – något som resulterar i stor temperaturskillnad mellan natt och dag. Perfekt med andra ord – om du är en druva!
I Lujan de Cujo arbetar Montes precis som i Chile med metoder som gör så minimala ingrepp som möjligt i naturen. Man har implementerat biodynamiken och räknar med att samtliga vingårdar ska vara så inom en inte allt för avlägsen framtid. Dessutom glädjer det en vinsjäl när naturlig jäst är kutym i ett så pass exceptionellt växtläge som Kaiken ändå befinner sig vid.

Detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här