Nu har nya Restaurang Himlen öppnat och fokus ligger på det klassiska svenska köket. På menyn står både kvalitativ husmanskost och svensk finmat. – Vi har alltid vurmat för svensk matkultur, men nu satsar vi
fullt ut, säger Nils Sunnercrantz som är nytillträdd kökschef på Restaurang Himlen.
Den 5 november slog Restaurang Himlen upp portarna till sin nya lunchservering, vilket gör att skybaren är öppen under större delen av dygnet – dag, kväll och natt.
– Ambitionen är att vara Söders skybar. Att vara ett äkta och avslappnat alternativ för alla Söder-älskare. Man ska kunna slinka in här när det passar oavsett tid. Som en lokal söderkrog, fast på hög höjd, säger krögaren Niklas Ahlbom.
Det råder ingen tvekan om att luncherna utgör en stor förändring för Himlen. De påverkar öppettiderna men även matkonceptet i stort, berättar Nils Sunnercrantz som är nytillträdd kökschef på Himlen:
– Vi fokuserar helt på det klassiska svenska köket. I Skybaren, på våning 26, serverar vi genuina husmansluncher till schyssta priser, sex dagar i veckan, måndag till lördag. Under kvällarna är det klassisk svensk mat med moderna inslag som gäller. I Matsalen, på våning 25, serverar vi kvalitativa svenska rätter i fine-casual-dining-stil på fredagar och lördagar. Matsalen kan även specialbokas som chambre séparée och festvåning måndag till torsdag. Restaurang Himlen har alltid vurmat för svensk matkultur, även om det genom åren funnits inspiration från olika kök. Nu serveras det både kvalitativ husmanskost och svensk finmat. Till lunch finns exempelvis rätter som oxrullader och vegetariska kroppkakor för 155-175 kronor/rätt, med skiftande lunchmeny varje vecka. På kvällarna serveras svenska förrätter som Kalix löjrom och fläderblomsgravad lax samt varmrätter som Wallenbergare, köttbullar och vitvinskokta blåmusslor från Bohuslän. Alla råvaror är svenska och salladsväxter och örter kommer från Himlens innergård.
Inredningsmässigt är den nya skybaren varsamt uppgraderad. Känslan är varmare, mjukare och mer avslappnad än tidigare. Arkitekternas flört med Skrapans klassiska 50-talshistoria kan anas i detaljer och på väggarna syns nya storskaliga originalverk av stockholmskonstnären Maria Krull.
– En söderkrog som Himlen är perfekt för min konst. Söder är en ”meltingpot” för kännande människor, här finns en kreativ och konstnärlig kraft som jag gillar. Samtliga motiv som jag målat på Himlen föreställer kvinnor i olika sinnestillstånd. Jag vill visa att alla sinnestillstånd är välkomna. En slags kom-som-du-är-ochslå- dig-ner-känsla, säger Maria Krull.
Himlen, som öppnade 2007, är en av Stockholms få riktiga skybarer – och Södermalms enda (restauranger på lägre höjd än 80 meter kallas takbarer/takrestauranger). Simon Scheiwiller, från Gatun Arkitekter, har uppgraderat Himlens interiör tre gånger de senaste 15 åren. Enligt honom har barer och restauranger en stor påverkan på hur en stadsdel utvecklas:
– Södermalms förvandling, från de gamla klassiska söder-chappen till dagens trendiga söderkrogar, har gått via krogar som Hannas, Folkhemmet och Urban Deli, vidare till Himlen och de lite finare restaurangerna som Wood Sthlm och Punk Royal. Alla har de påverkat Söder och även varandra. Vad gäller Himlen så är det intressant att se hur de nytillkomna takbarsaktörerna förstärker Himlens roll som en modern Söderklassiker. I relation till dessa så är Himlen en ”klassiker” och mer ”Söder” än nykomlingarna. Förvandlingen av Södermalm kommer fortsätta, exempelvis genom slussenprojektet, men det lär också komma motreaktioner till de allt mer citylika och dyra krogar som nu etablerat sig, tror Scheiwiller:
– Faran ligger alltid i likriktningen av en stads utbud. En stad mår bäst av variation. Södermalm rymmer fortfarande det mesta i restaurangväg, från trash till lyx, och det är just det som är Söders stora lockelse och utmaning. Idén med nya Himlen är att erbjuda en mer avslappnad skybar för folk som tycker om att hänga på Söder.
Nyöppnade Restaurang Himlen ligger på Götgatan 78, Stockholm, högst upp i Skrapan med skybar,
cocktailbar, matsal, chambré séparée och festvåning.
Kort-fakta
Restaurang Himlen hade nypremiär 5 november 2024
Adress: Götgatan 78, Stockholm – högst upp i Skrapan, 25:e och 26:e våningen
Bordsbokning: www.restauranghimlen.se
Erbjudande: Skybar, cocktailbar, matsal, chambré separée, festvåning
Matkoncept: Det klassiska svenska köket – luncher/middagar
Öppet: Mån 11.30-23, tis-tor 11.30-00, fre 11.30-03, lör 12-03, sön stängt
Höjd: 104 meter över havet.
Öppningsår: 2007
Arkitekt: Gatun Arkitekter
Konstnär: Maria Krull
www.restauranghimlen.se
Foto: Anja Callius