Bryggeriet och restaurangen OMAKA i centrala Stockholm fyller fem år under 2025. Sedan starten har över åttio öl tagits fram tillsammans med ett stort antal innovativa rätter. Som ett nästa steg avskaffas nu mellanrätterna till förmån för en helt ny meny i modern brasseriestil.
För snart fem år sedan öppnade OMAKA bryggeri med tillhörande restaurang, bar och två uteserveringar mitt i Stockholm. Verksamheten har sedan dess ständigt vidareutvecklats i bryggeriet, köket och matsalen. Nu har det blivit dags för nästa steg i utvecklingen genom en totalförändring av menyn.
– Vi känner att tiden för mellanrätter med asiatiska influenser har passerat. Därför väljer vi att gå tillbaka till den ursprungliga visionen för restaurangen, säger Hedda Spendrup som är bryggmästare på OMAKA. Det betyder ölvänliga rätter av hög kvalitet till överkomligt pris. Nya OMAKA kan beskrivas som ett modernt brasseri, särskilt med tanke på att ordet brasserie betyder bryggeri på franska.
Den nya menyn är framtagen av köksmästare Nicklas Bergstedt, med erfarenhet från bland annat Ekstedts, Bleck och The Flying Elk. Rätterna utgår från tydliga råvaror i säsong i ett klassiskt upplägg med snacks, förrätter, varmrätter och dessert. Till rätterna serveras bland annat det färskaste ölet i Stockholm, direkt från tankarna i bryggeriet.
Sedan starten 2020 har OMAKA tagit fram över 80 nya ölsorter, varav nio av dem finns tillgängliga genom Systembolaget – inklusive sorter så som Kallsup, Mamma och Afrodite. Hos nya OMAKA ökar innovationstakten ytterligare med flera innovativa lanseringar under året.