Restaurangen TAK blir KRAV-märkt

Livets Goda 15 Apr, 2019
Mat och Restaurang TAK har alltid fokuserat på det som är ekologiskt och hållbart. Nu är restaurangen den första inom koncernen Nordic Choice att bli KRAV-märkt med en stjärna. – Det är viktigt att tänka på att jobba hållbart inom alla aspekter. Så för oss betyder det här jättemycket, säger Viktor Eriksson, Head of operations på TAK.

Som en av Stockholms största restauranger vill TAK sätta ett gott exempel för resten av branschen. Restaurangen tillhör Nordic Choice och hållbarhetstänket återspeglas inom hela koncernen.

– Men vi är den första restaurangen som blivit KRAV-märkt. Det är något vi har strävat efter sedan vi öppnade för två år sedan, säger Viktor Eriksson. 

För att bli KRAV-märkt behöver man som restaurang ha 25 procent eller 15 godkända livsmedel. Men TAK har alltid fokuserat på ekologiska och KRAV-märkta produkter. De använder till exempel bara MSC- och ASC-certifierad fisk. Om en produkt är MSC-märkt betyder det att den främjar hållbart fiske.

Tidigare i år lanserade TAK en meny med enbart hållbara och MSC-certifierade fisk och skaldjur.

– Det är ett stort problem med utfiskade vatten runt omkring i världen och det är svårt att få tag på. Då är det viktigt att man gör det på rätt sätt och levererar saker och ting som är både bra och hållbart, säger Viktor Eriksson. 

Svårt att bli KRAV-märkt 
För att bli KRAV-märkt tog TAK kontakt med Kiwa – certifieringsorganet som KRAV använder sig av. De kontrollerade restaurangens produkter och råvaror för att se om de var ekologiska och KRAV-märkta. En uppföljning följde ett år senare där det blev klart att TAK fortsatt använda samma hållbara ingredienser.

Viktor Eriksson förklarar att det kan vara svårt att bli KRAV-märkt som en renodlad restaurang. 
– I Stockholm är det främst skolkök som blivit KRAV-märkta. Det är tuffa marginaler i restaurangbranschen och många ekologiska varor är ju dyrare. Då blir det också en ekonomisk investering att jobba hållbart. Så för oss betyder det jättemycket att ha åstadkommit det här, avslutar Viktor Eriksson. 


Den bästa maten för padel

Övrigt Padel, eller padeltennis, är den nya sporten som tagit hela…
14 Jun, 2019

Sommarens cigarrpaket

Whisky och Bourbon Plötsligt är det nära midsommar och då gäller det att…
14 Jun, 2019

Årslagrat älggräsbrännvin

Whisky och Bourbon Spirae är ett ekologiskt svenskt brännvin kryddat med älggräs. Gjort…
13 Jun, 2019

Mackmyra lanserar Moment Skogshallon

Whisky och Bourbon Mackmyra lanserar en whisky med somriga smaker i den limiterade…
13 Jun, 2019

Sommarens fräschaste sallad

Mat och Restaurang Mattrender kommer och går, men Medelhavsmaten består. Smaken är givetvis…
13 Jun, 2019

Löfbergs börjar använda återvunnen PET

Övrigt Kafferosteriet Löfbergs börjar använda återvunnen PET i sina flaskor för…
13 Jun, 2019

Nu lanseras Big Mac Bacon i Sverige

Mat och Restaurang Nu kommer Big Mac Bacon till Sverige. Den ikoniska hamburgaren…
13 Jun, 2019

Radisson Blu Royal Viking Hotel – en designdröm efter totalrenovering

Mat och Restaurang Radisson Blu Royal Viking står nu klart efter en totalrenovering…
12 Jun, 2019

Turesgruppen öppnar Regeringsgatan 21 – en ny matdestination i Gallerian

Mat och Restaurang Gallerian utökar sitt kulinariska utbud med en ny restaurang –…
12 Jun, 2019

Kavli väljer Falköpings Mejeri som ny mejeriproducent

Mat och Restaurang Kavli tecknar ett 10-årigt avtal med Falköpings Mejeri och säkrar…
12 Jun, 2019

90-åring får ny kostym

Mat och Restaurang När Falksalt uppdaterar med nytt utseende är historia lika viktig…
12 Jun, 2019

Ny undersökning visar: Det vill svenskarna ha med sig på flyget

Övrigt En flygresa upplevs ofta som starten på semesterresan, och om…
12 Jun, 2019

Whispering Angel Magnum och Rock Angel rosé från Château D’ Esclans

Vin Whispering Angel Magnum och Rock Angel rosé från Château D’…
11 Jun, 2019

Kikärtskakor från Friggs - en innovation i butikshyllan

Mat och Restaurang Kikärtan har tagit Sverige med storm de senaste åren, med…
11 Jun, 2019

Löfbergs möter framtiden på The Lobby

Mat och Restaurang Kafferosteriet Löfbergs vill lära sig mer om hur kaffeupplevelsen kan…
11 Jun, 2019

Idag släpps det viner från Raats Family Wines och Pieropan

Vin Idag den 11 juni släpps det några kvalitativa viner från…
11 Jun, 2019

Limited Edition från Maldon havssalt

Mat och Restaurang Maldon havssalt lanserar för första gången på den svenska marknaden…
11 Jun, 2019

När förpackningarna tappat musten återvinns allt fler

Övrigt Livsmedelsförpackningar har en viktig roll för ett hållbart livsmedelssystem. Svenskarnas…
11 Jun, 2019

Så mycket skräp städades upp under Det Goda Vårstädet

Övrigt Hur mycket skräp samlades in? Vad var det konstigaste fyndet?…
11 Jun, 2019
Artikelarkivet