Restaurangen TAK blir KRAV-märkt

Livets Goda 15 Apr, 2019
Mat och Restaurang TAK har alltid fokuserat på det som är ekologiskt och hållbart. Nu är restaurangen den första inom koncernen Nordic Choice att bli KRAV-märkt med en stjärna. – Det är viktigt att tänka på att jobba hållbart inom alla aspekter. Så för oss betyder det här jättemycket, säger Viktor Eriksson, Head of operations på TAK.

Som en av Stockholms största restauranger vill TAK sätta ett gott exempel för resten av branschen. Restaurangen tillhör Nordic Choice och hållbarhetstänket återspeglas inom hela koncernen.

– Men vi är den första restaurangen som blivit KRAV-märkt. Det är något vi har strävat efter sedan vi öppnade för två år sedan, säger Viktor Eriksson. 

För att bli KRAV-märkt behöver man som restaurang ha 25 procent eller 15 godkända livsmedel. Men TAK har alltid fokuserat på ekologiska och KRAV-märkta produkter. De använder till exempel bara MSC- och ASC-certifierad fisk. Om en produkt är MSC-märkt betyder det att den främjar hållbart fiske.

Tidigare i år lanserade TAK en meny med enbart hållbara och MSC-certifierade fisk och skaldjur.

– Det är ett stort problem med utfiskade vatten runt omkring i världen och det är svårt att få tag på. Då är det viktigt att man gör det på rätt sätt och levererar saker och ting som är både bra och hållbart, säger Viktor Eriksson. 

Svårt att bli KRAV-märkt 
För att bli KRAV-märkt tog TAK kontakt med Kiwa – certifieringsorganet som KRAV använder sig av. De kontrollerade restaurangens produkter och råvaror för att se om de var ekologiska och KRAV-märkta. En uppföljning följde ett år senare där det blev klart att TAK fortsatt använda samma hållbara ingredienser.

Viktor Eriksson förklarar att det kan vara svårt att bli KRAV-märkt som en renodlad restaurang. 
– I Stockholm är det främst skolkök som blivit KRAV-märkta. Det är tuffa marginaler i restaurangbranschen och många ekologiska varor är ju dyrare. Då blir det också en ekonomisk investering att jobba hållbart. Så för oss betyder det jättemycket att ha åstadkommit det här, avslutar Viktor Eriksson. 


8 vårdrinkar att välkomna solen med

Whisky och Bourbon Sedan september har vi längtat och snart är den äntligen…
23 Apr, 2019

Bruichladdich och Nigab nya världsrekordhållare i whiskyprovning

Whisky och Bourbon Att Bruichladdich är ett av whiskyvärldens mest omtyckta destillerier framgick…
23 Apr, 2019

Ursprungsmärkningen Från Sverige fyller 3 år

Mat och Restaurang Nu firar ursprungsmärkningen Från Sverige 3 år. Med rekordhögt förtroende…
23 Apr, 2019

Nya Noblesse – en blandning av sött och salt

Övrigt Svenskarnas favorit sedan 1964 kommer nu i en modern tappning…
23 Apr, 2019

En bok om svenskt vin

Vin Sommelier Mattias Säfwenberg, med erfarenhet och kunskap om svenskt vin,…
23 Apr, 2019

Nyhet i glasshyllan: italienska Babasucco och snackingglassen Re:FUEL

Mat och Restaurang GB har under april lanserat en ny lila frysbox, Freezing…
23 Apr, 2019

Nu kan man smaksätta som proffskockarna - Daily Greens släpper fältodlade kryddörter

Mat och Restaurang Greenfood lanserar nu Daily Greens fältodlade kryddörter. Till skillnad från…
23 Apr, 2019

Roliga nyheter och fler programpunkter på Göteborg Vin & Deli

Mat och Restaurang Göteborg Vin & Deli arrangeras för femte året i rad…
23 Apr, 2019

Nu kommer Eriks nya Tryffelaioli & Caesarsås

Mat och Restaurang Inför vårens alla helger lanserar Eriks® såser två nyheter –…
23 Apr, 2019

Throwback Tuesday – Rallarsnus återlanseras

Övrigt Från och med i dag kommer Rallarsnus att börja säljas…
23 Apr, 2019

Ny godhet från Kilchoman i begränsad upplaga - Kilchoman STR Cask Matured

Whisky och Bourbon Den nionde maj lanseras en ny limiterade butelj från det…
23 Apr, 2019

Viltmix ny smak på Raw for Paw Hundgodis

Övrigt Nu kommer det svenska varumärket Raw for Paw med en…
23 Apr, 2019

Livets Goda Premium - Vad som ingår

Vin Älskar du vin, whisky, öl och drycker av alla dess…
3 Jan, 2019

Umeå får världens nordligaste cykelrestaurang

Mat och Restaurang Sigr, Umeåföretaget som designar funktionella cykelkläder, samarbetar med Tapas Bar…
21 Apr, 2019

Göteborg lär hela Sverige att minska matsvinnet

Mat och Restaurang Göteborgs modell för att minska matsvinn har halverat mängden slängd…
21 Apr, 2019

Klassiska cocktails

Övrigt Cocktails började serveras redan i början av 1800-talet. Från början…
21 Apr, 2019

Barceló Gran Añejo - världens första klimatkompenserade rom

Whisky och Bourbon Går det att framställa rom utan att påverka klimatet? Ja!…
17 Apr, 2019

Castello lanserar extra krämig brie

Mat och Restaurang Nya Castello Extra Creamy Brie har ett tunnare skal och…
17 Apr, 2019

Matkomfort utökar samarbetet med Bjärefågel

Mat och Restaurang Vänner på Bjärefågel har alltid fött upp kyckling med fokus…
17 Apr, 2019
Artikelarkivet