Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Restaurangkedjan MAX Burgers utvecklar sitt vegetariska sortiment tillsammans med Lantmännen Cerealia

Restaurangkedjan MAX Burgers utvecklar sitt vegetariska sortiment tillsammans med Lantmännen Cerealia

av Livets Goda

Restaurangkedjan MAX Burgers: Från och med mitten av maj kan fler upptäcka goda och hållbara måltider med ingredienser från de svenska åkrarna.

Utifrån en samsyn på hållbarhetsfrågor och en gemensam drivkraft att skapa riktigt god mat har MAX och Lantmännen Cerealia inlett ett samarbete där Lantmännen Cerealia levererar två ärtbaserade produkter till MAX satsning på ett ännu grönare sortiment. De två produkterna, en burgare och en nuggets-produkt, är båda baserade på svenska ärtor, och har tagits fram av MAX chefskock Jonas Mårtensson.

Restaurangkedjan MAX Burgers

Restaurangkedjan MAX Burgers ärtbaserade hamburgare

– Vi är stolta över att MAX har valt oss som leverantör av två nya produkter. Genom deras satsning på ett ännu bredare grönt sortiment får vi fler att upptäcka goda och hållbara måltider med ingredienser från de svenska åkrarna, säger Kristin Marmsjö, kommersiell chef Food service på Lantmännen Cerealia.

MAX tydliga ställningstagande för hållbarhetsfrågor och reducerad klimatpåverkan går hand i hand med Lantmännens ansvar från jord till bord och plan för ett långsiktigt hållbart och lönsamt svenskt jordbruk.

– Att använda ärtor som proteinbas i gröna livsmedel är både gott, nyttigt och viktigt. Den svenska ärtan är en gröda fullproppad med nyttigheter såsom vitaminer, mineraler och fibrer. MAX nya produkter bidrar också till att fortsätta utveckla det svenska jordbruket, där ärtan är en utmärkt växelgröda för våra lantbrukare, förklarar Kristin Marmsjö.

Lantmännen har länge arbetat för att öka skördarna av svenskodlade baljväxter, samt att använda svenska baljväxter i nya sammanhang. För den svenska ärtan finns även långt gångna planer för en storsatsning de kommande åren på en produktionsanläggning för ärtprotein i Lidköping, en satsning som ytterligare kommer stärka Lantmännens position som den ledande aktören i Sverige inom växtbaserade proteiner.

– Ärta finns och odlas redan i stor omfattning i det svenska jordbruket och därför är steget kort till att nu mer och mer använda detta som vegetabiliskt protein i tillverkningen av gröna livsmedel. Vi ser att intresset för vegetarisk, närproducerad mat ökar i hela Norden, och är glada över att kunna erbjuda sådana produkter till ännu fler genom MAX gröna måltider, avslutar Kristin Marmsjö.

RELATERAD LÄSNING