- Vinmagasinet Livets Goda / Wine Magazine - https://www.livetsgoda.se -

Restaurangpremiär för exklusivt kötthantverk i Gamla Stan

Hej Mikael – berätta, hur startade tankarna om Omakase Köttslöjd? Det började för drygt tre år sedan när vi började göra chark i källaren på Djuret. Sedan den dagen har vi haft en vision och en dröm att göra en egen enhet där detta fina kötthantverk får vara i fokus. Den visionen har under åren ändrats lite i formatet och landade i nuvarande form för drygt ett år sedan. Restaurang Djuret har ju också ett tydligt fokus på kött och djur. Vad blir största skillnaden mellan att äta på Djuret och Köttslöjden? Köttslöjd som vi kallar våra lufttorkade förädlade köttdetaljer görs av vår charkmästare Gustav Lindström i Järvsö. På Djuret serveras också chark från Köttslöjd, men enbart gjort på det aktuella djuret. På Omakase Köttslöjd kommer vi ha flera olika slags förädlade djur och detaljer i en meny om ca 15 serveringar. Det är rena charkserveringar blandat med att vi har parat charken med någon annan exceptionell nordisk råvara, men gärna med en japansk touch som även själva lokalen har en känsla av. Det låter fantastiskt. Misstänker att menyn serveras med dryckespaket om man önskar? Ja precis. Omakase som enkelt översatt blir ”kockens val av dagens köttslöjd” kommer alltid bara serveras i en enda meny om ca 15 rätter. Till det finns ett dryckespaket eller så väljer man som vanligt själv från vår goda källare. (Fantastisk vinlista. Reds anm.) Du och Daniel Crespi har skapat ett fantastiskt gastronomitempel i Gamla Stan och tillhör den lilla skaran krögare/kockar som har två restauranger med i Livets Goda Topp20 – Sverige bästa restauranger. Vad har ni för ambition med Köttslöjden om du tänker utifrån både mat- och dryckesupplevelse? Vad vill ni att gästen ska få uppleva? Gästen kommer att få uppleva en ny och unik tolkning av kötthantverk och restaurang som aldrig skådats tidigare. Vi siktar såklart på en till restaurang högt upp på Topp20. Kommer ni att ha någon rätt som är stående likt en signaturrätt eller kommer menyn att vara i ständig rörelse? Det känns som vi redan nu skapat några rätter som kommer att vara stående, men samtidigt vill vi alltid vara innovativa i nya charkprodukter och även vara strikt i säsong så menyn kommer ju trots allt vara i ständig rörelse. Till sist: Om du får välja tre favoriträtter från menyn som den ser ut idag? Från öppningsmenyn väljer jag: isterband med färska ärtor. Skinkhjärta med potatis och lavendel. Blåbär med nötytterlår. FAKTA: Omakase Köttslöjd har öppet fyra dagar i veckan och välkomnar femton gäster per kväll. Mer info finns på: www.omakasekottslojd.se/ Både Pubologi och Djuret återfinns i Livets Goda Topp20 – Sveriges Bästa Restauranger.”