Hem Vinvärlden Restaurangvärldens jättar kräver ursprungsskydd för viner

Restaurangvärldens jättar kräver ursprungsskydd för viner

av Livets Goda

Listan av namnkunniga restaurangpersonligheter som sluter upp bakom en ny koalition för riktig ursprungsmärkning är imponerande. Här återfinns El Bullis Ferran Adria, French Laundrys Thomas Keller och svenske stjärnsommelieren Pontus Elofsson från danska Noma. Dessutom har Joel Robuchon, Wolfgang Puck och Alain Ducasse undertecknat det öppna brevet vars syfte är att ursprungsskydda världens främsta viner. I ett avtal som undertecknades i fjol mellan myndigheter i USA och Europa, har USA samtyckt till att förhindra att nya vinproducenter använder termer som ”Port” och andra generiska namn såsom Sherry och Burgundy. Dock har avtalet en klausul som tillåter producenter som fanns på marknaden före 2006, att fortsätta använda dessa beteckningar i USA i vissa fall. Den amerikansk-europeiska koalitionen vars syfte är att skydda vinområden och dess ursprung, bildades 2005 och har idag stöd av 15 vinregioner där bland andra Champagne, Jerez, Porto och Napa ingår. Enligt Napa Valley Vintners Association har vinproducenter i både Tyskland och Kina använt beteckningen ”Napa” eller liknande missvisande etiketter på sina viner. De är därför lika måna som sina europeiska kollegor att slåss för rätten till sitt namn. Med stöd av världens främsta kockar hoppas nu koalitionen att lagstiftarna världen över ska övertygas om att ursprungsskydda vinerna bättre.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING