Hem Mat & Restaurang Restriktioner skapar ras i restaurangomsättningen

Restriktioner skapar ras i restaurangomsättningen

av Livets Goda

De senaste veckornas nya restriktionerna skapar dramatiskt och omedelbart ras för restaurangomsättningen. Och risken är att raset fortsätter om regeringes förslag om alkoholstopp blir verklighet.

Ras i restaurangernas omsättning sedan nya restriktioner infördes. Källa: Visita och Caspeco

– Det har skett en brutal reaktion på de restriktioner som infördes. Det är fruktansvärt bekymmersamt. Då ska man också komma ihåg att de här siffrorna kom innan de senaste skärpningarna av restriktionerna, så vi förväntar oss att det kommer att dyka en hel del mer, säger Thomas Jakobsson, chefsekonom på branschorganisationen Visita, till Ekot.

Det är ett väldigt tufft läge för restauranger just nu, visar branschorganisationens siffor. Försäljningen är ungefär 60 procent mindre nu, jämfört med motsvarande period i fjol. Det handlar om ett sju dagars rullande medelvärde och de senaste siffrorna är ungefär en vecka gamla. Innan de nya restriktionerna infördes var försäljningsraset ungefär hälften så stort, runt 30 procent. Inte sedan i maj har fallet för omsättningen varit så här stort som nu.

– Vi ser ut att vara på väg tillbaka till vårens bottenrekord för intäkterna, som låg kring minus 70 procent, säger Thomas Jakobsson till Ekot.

Sedan i februari har Visita följt utvecklingen för restaurangbranschen genom att titta på siffror för försäljningen hos 600 restauranger i landet.  Snabbmatsrestauranger ingår inte i undersökningen, enligt Visita.

Efter att de hårdare regionala coronarestriktionerna infördes i delar av landet – i först Uppsala och Skåne och sedan i bland annat Stockholm och Västra Götaland – har det alltså varit betydligt färre gäster på restaurangerna. Råden innebär bland annat att man ska undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor med.

– Det hela pekar på en väldigt tydlig beteendeförändring, säger Jakobsson.

Intäktsbortfallet blir troligen ännu större längre fram, eftersom regeringen ska förbjuda försäljningen av alkohol efter klockan 22. Nu finns en risk att ytterligare personal sägs upp, enligt Visita.

– Det kommer att trycka ner siffrorna betydligt längre ned. Då skulle jag säga att det finns en väldigt stor risk att man säger upp personal och avvecklar verksamheten, säger chefsekonom Thomas Jakobsson till Ekot.

Branschorganisationen efterlyser nu ytterligare krisstöd från politikerna, förutom det som redan finns på plats.

– Det är oerhört viktigt, annars kommer man att se en utslagning.

Källa >

RELATERAD LÄSNING