- Vinmagasinet Livets Goda / Wine Magazine - https://www.livetsgoda.se -

Resturangakademien bäst i Sverige på Rioja

Under flera månaders tid hade de fyra tremannalagen från skolorna Gustibus i Malmö, Vinkällan och Restaurangakademien i Stockholm samt Grythyttan fördjupat sig i det 62 500 hektar stora vindistriktet, dess historia och kultur, vintyper och producenter. Tävlingen leddes på ett lättsamt och roande sätt av Mario E Moroni, chefssommelier inom Pontusgruppen, och Charlotte Bengtsson, sommelier och importör hos Ward Wines. Med kritiska ögon, öron och gommar granskandes lagen av juryn, som bestod av konsulten och utbildaren Ulf Sjödin MW och vinjournalisterna Mikael Mölstad och Karsten Thurfjell. Under en och en halv timmas tid fick lagen blindprova två viner och muntligt framföra sina analyser av vinets karaktär och vad det kunde tänkas vara, och i grupp besvara 14 frågor i olika svårighetsgrad. Det rörde sig om kortfrågor som vilka år Rioja fick officiell status som DO (1970, inte 1925 eller 1926 som föreslogs) och DOCa (1991), vem som exporterade det första vinet från Rioja (Marqués de Murrieta, 1852) eller vilka tre produkter utöver vin som är ursprungsklassade i Rioja (olivolja, päron och en ost), eller vid vilken stad som Rio Ebro och Rio Oja flyter samman (Haro). Andra frågor krävde större fokus, som att placera ett antal bodegor till olika underdistrikt, koppla samman kvinnliga vinmakare med rätt bodega eller matcha fyra maträtter med olika viner från Rioja. De fyra lagen var sammanbitna och koncentrerade, fångade av stundens allvar såklart, men lugnast uppträdde lagen från Gustibus och Restaurangakademien. Till skulle dock trion från Restaurangakademien ta hem den åtråvärda segern, och de gjorde det med en övertygande marginal. Hela 39 poäng lyckades de samla ihop, medan Vinkällan nådde 28 poäng, Gustibus 27 poäng och Grythyttan 25 poäng. Vinnarlaget från Restaurangakademien bestod av Camilla Hansson, Karl Ljungström Kahn och Fredrik Lundgren. – Jag kände mig nöjd med det vi hade presterat, men sedan visste man ju inte hur de andra lagen hade klarat sig, så visst var det nervöst innan vi fick beskedet att vi hade vunnit, säger Karl. – Svårast var nog frågan om vilka andra produkter än vin som är klassificerade i Rioja, säger Fredrik efter att ha funderat ett slag. På frågan om hur provningen gick, svarar han skrattande att de faktiskt hade provat tävlingsvinerna så sent som dagen innan. – Vi kände faktiskt igen stilen, säger han om det första vinet, 1995 Gran Reserva 890 från La Rioja Alta, som laget så gott som hade helt rätt på. Det andra vinet var 2005 El Puntido från Viñedos de Paganos. – Vi har verkligen kämpat för det här, lagt ner massor av tid och provat väldigt mycket vin, så vi känner oss väl värda vinsten, säger en glad Camilla Hansson direkt att det stod klart att hon och hennes kamrater hade vunnit och nu kan kalla sig mästare i Riojakunskap 2010. Det finns all anledning för Camillas familj att fira – hennes mor och morfar tog sig till final i publiktävlingen om Rioja, där modern avgick med segern, en korg full med vin från Rioja. – Nu ska vi fira ordentligt, det blir middag med goda viner på Operakällaren, avslöjar den lyckliga trion samtidigt som vänner och familj gratulerade dem. – Ikväll ska vi nog dricka … alla möjliga viner”, säger Fredrik och skrattar. Som vinnare får Camilla, Karl och Fredrik inte bara äran, utan också en inspirationsresa till Rioja. Under fyra dagar i september kommer de att besöka flera bodegor tillsammans med Kajsa Bergkvist, även hon tidigare sommelierelev på Restaurangakademien och numera vinimportör. Dessutom har Restaurangakademiens lag kvalificerat sig till den stora tävlingen SM i Spansk Vinkunskap som går av stapeln senare i höst. Ingen rast och ingen ro med andra ord! Bakom tävlingen Rioja Sommelier Award står Hero Kommunikation, som är representant för Consejo Regulador Rioja i Sverige.