Hem NyheterVinnyhet Ricasolis hållbarhetsarbete uppmärksammas med EQUALITAS-certifiering

Ricasolis hållbarhetsarbete uppmärksammas med EQUALITAS-certifiering

av Livets Goda

Ricasoli har tagit emot EQUALITAS hållbarhetscertifiering från Italiens ledande certifieringsorgan inom livsmedelssektorn, Valoritalia. Ett viktigt erkännande som uppmärksammar hållbarhetspolitiken hos Italiens äldsta, viktigaste och mest prestigefyllda vinegendomar.

Ricasoli har under många år tillämpat ett gediget arbete för hållbarhet. Detta ledde till ett första erkännande från Valoritalia år 2019, då företaget tog emot en SQNPI certifiering för jorden och en ekologisk certifiering för delar av produktionen. Att Ricasoli uppfyller kraven för Equalitas visar på företagets omfattande förmåga att succesivt minska miljöpåverkan och uppmärksamma social och ekonomisk hållbarhet. Utveckling genom att hela tiden undersöka nya möjligheter har varit Ricasolis signum ända sedan mitten av 1800 – talet, då företaget leddes av Bettino Ricasoli, Italiens premiärminister. Det är i de berömda källarna i Brolio som järnbaronen (Bettino Ricasolis smeknamn) utvecklade formeln för Chianti – nuvarande Chianti Classico – vilken idag utgör hörnstenen i det toskanska vinarvet.

Med sina 240 genuina hektar vingårdar är Ricasoli för närvarande företaget med störst vingårdsareal i Chianti Classico. I dag drivs egendomen av Francesco Ricasoli, som är en direkt ättling till järnbaronen. Francesco har nogsamt följt familjetraditionen genom ihållande forskning vars syfte är att tolka och utveckla egendomens unika arv. Detta har tagit form genom en noggrann zonindelning, vilken skapat grunden för högkvalitativa viner som talar för sin växtplats. Forskning, kvalitet och hållbarhet är pelarna, kring vilka Francesco Ricasoli har skapat ett av de mest kända italienska varumärkena i världen.

Francesco Ricasolis uttalade företagsmål är att snabbt uppnå noll miljöpåverkan inom företaget:
”Hållbarhet kommer att spela en alltmer avgörande roll, både vad gäller produktionsprocesser och konsumentval. Den biologiska sammansättningen i Ricasolis jordbruk hör till det renaste och mest välmående i Toscana. Vår källare ligger där skog och stenig mark fanns. Min familj växte upp i harmoni med naturen och gjorde ingripanden bara där det var nödvändigt och alltid med respekt för den miljömässiga och territoriella balansen. I ett sådant intakt sammanhang är det enkelt att välja och utöva vinodling, som med hjälp av agronomiska tekniker med låg miljöbelastning, är skonsam mot naturen. Den forskning som genomförts under åren och den teknik som tillämpats har gjort det möjligt för oss att respektera jorden till fullo och samtidigt producera kvalitetsviner. Av dessa skäl tolkar vi och genomför en 360-graders strategi för hållbarhet. Det är vår stora stolthet”

För Francesco Liantonio, VD för Valoritalia, har de verifieringar som företaget utfört belyst en ledande verklighet:
”Vi är imponerade över den uppmärksamhet som Ricasoli ger Chianti. Både vad gäller området, miljön och organisationen. Equalitas är en svår och krävande standard; ett mål som bara kan uppnås om du har en effektiv struktur och stor teknisk kompetens. Jag är övertygad om att Ricasoli är en referens för alla italienska vingårdar. Att upprätthålla ett starkt band med tradition samtidigt som det skapar innovation och värde innebär mod och engagemang utöver det vanliga ”.

Equalitas standardiseringsorgan – som utvecklat och äger standarden – ger möjlighet att certifiera tre produktionsdimensioner inom vinsektorn: producentföretaget (organisationsstandard), det färdiga vinet (produktstandard) och det område som begränsas av en ursprungsbeteckning (ursprungsstandard). För att utföra kontrollerna ackrediterar Equalitas olika certifieringsorgan, i detta fall Valoritalia. För att certifieras måste vingårdarna anta ”god praxis” där ekonomiska, miljömässiga och sociala indikatorer är integrerade med såväl varandra som med de olika produktionsfaserna – från vingård till transport av den färdiga produkten. Avslutningsvis måste företagen upprätta en hållbarhetsrapport där resultaten illustreras och förbättringsmålen fastställs.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING