1

Ricasolis Rocca Guicciarda flirtar friskt i 2017-årgången!

Få vinproducenter i världen kan ståta med en historia helt tillbaka till 1100-talet. Och i Italien är det få som till och med kan säga de haft en premiärminister som ägare; Bettino Ricasoli var nämligen en av landets första efter Kungariket Italiens bildande 1861. Och Bettino nöjde sig inte där utan han var även mannen som lade grunden till Chianti-konceptet. Men ingen i Ricasoli-familjen har sannolikt betytt lika mycket som den nuvarande baronen Francesco Ricasoli när det kommer till skötseln av vingårdarna samt den övergripande kvalitetsnivån. I mitt glas; 2017 Rocca Guicciarda Chianti Classico Riserva.

Jag har vid det här laget träffat Francesco Ricasoli ett antal gånger. En ödmjuk människa utrustad med en järnvilja att hela tiden göra Ricasoli-vinerna än bättre. Han är inte fast i en mall utan har ett öppet sinne och söker konstant vägen framåt för sina Chianti-viner. Jag märker det tydligt i klassikern Rocca Guicciarda som sedan mitt första inköp i slutet av 1990-talet stått för en remarkabel utvecklingskurva där faten idag endast agerar hjälpreda till den gnistrande transparenta sangiovesefrukten!

Niklas om 2017 Rocca Guicciarda Chianti Classico Riserva från Ricasoli

Det blåser tydliga toskanska vindar i 2017. Först är det lavendeln som hintas innan vinet efter en stunds luftande övergår till blommande rosmarin. Sangiovesefrukten är rödbärigt transparent med körsbären i spetsen, något man inte ska ta för givet i den varma årgången, och allt backas upp av fatnyanser och violpastill. 18 månader på fat, 500-liters och de större botti, har gett en diskret och inbjudande nötighet med höstfuktiga inslag, lite tobak, kaffe och en touch torkad plommonfrukt. Körsbären är av det syrliga och saftiga slaget, örtagården är väl representerad och tanninerna smeker men har ändå klös. Och så var det ju då den där läckert flirtiga syran som man bara måste älska.

90 LGP

Kan man lagra vinet undrar du kanske och svaret är givetvis kan du det. Men korka gärna upp en flaska redan nu för det finns en rätt oemotståndlig charm i det ungdomliga. Toscanas vindar är som sagt tydliga i denna riserva så valet av mat blir rätt enkelt; håll dig till regionens kök. Varför inte en klassisk Arista alla Fiorentina, den ört- och vitlöksdoftande kotlettraden som rostas i ugn över rotfrukter.

Rocca Guicciarda finns i såväl hel- som halvflaska (75 cl, 37,5 cl, 13,5%) under artikelnummer 2723 och kostar 159 kronor respektive 85 kronor. Vinet finns i mer än 240 Systembolagsbutiker och skulle den inte finnas på hyllan i din butik så kan du beställa hem den utan extra kostnad.