Ricatoni fylld med konfiterad anka och champinjon till krispig kyckling

av Livets Goda

Ricatoni fylld med konfiterad anka: En rustik men elegant rätt som kombinerar italienska och franska influenser med nordiska råvaror. Saftiga kycklinglårfiléer steks krispiga och får puttra i en aromatisk buljong med thaibasilika, medan Ricatoni-pasta fylls med konfiterad anka, champinjoner och selleri, en kombination som för tankarna till klassisk fransk bistromat. I glaset har vi 2019 Taurasi, ett italienskt vin på aglianicodruvan, vars djupa bärtoner, subtila kryddighet och  mineralitet förhöjer och binder ihop smakerna i denna måltid.

Ricatoni fylld med konfiterad anka

Ricatoni fylld med konfiterad anka

Hej, det här är en del av vår Premiumtjänst.

Logga in med ditt Premiumkonto för att fortsätta eller teckna Premium här

Vinet till:

Cavalier Pepe Taurasi 2019

Kampanien, Italien, nr 2236 (750 ml) 14%, 209 kr, 91
Här ska man beakta ett års lagring i ekfat, följt av tre års vila i butelj. Självklart har tanniner och expressivitet stillats. Men integrationen sprakar av inneboende vitalitet och lusta. Vi fångar in distinkt kalkifierade noter som ger god intensitet, och tanninerna är som sagt polerade i sin energi och drivande i fruktens yttringar av röda körsbär, svarta vinbär och björnbärsstråk med salvia och lavendelnotad ört, liksom fixerat mineralisk sälta i djupet. Vidare luftas fina tryffelnoter i mognadsgraden, och pigga fikon och plommon står ödmjukt i kö för att få göra sitt i utstrålningen. I en årgång som dessutom inbjuder till större möjligheter till precision i utgörandet slarvas inget bort. Det är en seger för aglianico.

Kombinationen
Den här krispigt stekta kycklingen, med sin smakrika och mjukt salta buljong, möter Taurasis kraftfulla men polerade tanniner på ett mycket fint sätt och balanserar vinets rustika struktur. Thaibasilikans lakritsaromer i buljongen samspelar snyggt med vinets örtighet, där toner av salvia och lavendel väcks till liv. De subtila smakerna från den konfiterade ankan och champinjonerna i pastafyllningen förstärker vinets jordiga och tryffelkaraktär, medan pumpans söta, rostade smaker och trattkantarellernas umami gifter sig med vinets mogna fikon- och plommontoner. Ett mycket trevligt partnerskap.

Vinet finner du på Systembolaget HÄR