Hem Whisky & Bourbon Rickhouse Bourbon – elegant kraft med vinösa skiftningar

Rickhouse Bourbon – elegant kraft med vinösa skiftningar

av Livets Goda

Den första september lanserades för första gången i Sverige Rickhouse Cask Strength Bourbon 51,5% på Systembolaget. Bakom distributionen av denna bourbon hittar vi Gold Bar Bottle Company, som grundades 2013 i San Francisco, Kalifornien. Rickhouse master blender – Montgomery Paulsen – är från början en vinmakare med över 25 års erfarenhet. Hans passion för både vin- och whiskey speglar hela företaget där ofta vinfat används för lagring.

Man destillerar Rickhouse bourbon tre gånger i copper pot stills och fatlagringen sker på hårt rostade/kolade amerikanska nyekfat och får en slutputsning med fransk ek, inte i…

Chefredaktör Anders Enquist om Rickhouse Cask Strength Bourbon 51,5%

Som nämnts är basen, ”mash bill”, 80% majs och 20% råg, vidare trippeldestillering och sedan lagring i kolade nya amerikanska ekfat. So far so good. Tvisten kommer i centrifugen med franska vinekstavar, som verkligen sätter en prägel på denna bourbon, dessutom på ett mycket attraherande vis.
Stavinsatsen ger ett tydligt vinöst inslag med cassis och körsbärsfrukt i den annars lätt kryddiga, baconrökiga, vanilj-, lönnsirap och lakritssötade profilen. Kombinationen ihop kan luta mer åt ett kaliforniskt vin med syrahdruvan i fundamentet, om vi nu följer masters blender Paulsens intentioner, men med cabernet sauvignon i hänget, med tanke på cassisfruktigheten och cederdragna friktion som kan jämställas med ett bra tannindriv. Vi kan lägga till de tobakstoner som mynnar ut i avslutet likaså, för att fastställa den kompletta profilbilden.

Rickhouse fungerar således utmärkt, både som en sval, straight avecsmygare och en mer snackakt on the rocks.
Mycket trivsamt!

91 poäng

Rickhouse Cask Strength Bourbon
Nr 5578 (700 ml) 51,5%, 539 kr
USA

Övrigt – The Lady of Fortune

Varje flaska har ett mynt på framsidan. Den kallas för ”The lady of fortune coin” och är en symbol för lycka och framgång. I Kalifornien anser man att denna dam står för amerikanskt hantverk, hårt arbete och beslutsamhet. Detta är något som The Gold Bar Company hyllar med en kopia av myntet som appliceras för hand på varje flaska.
På myntet ser man the lady of fortune stå stolt framför massor av guldtackor med Sierra Nevada Mountains i bakgrunden, där den berömda kaliforniska guldrushen mellan 1848 och 1855 ägde rum.

RELATERAD LÄSNING