Hem Whisky & Bourbon Rickys – en IPA med lagom beska!

Rickys – en IPA med lagom beska!

av Livets Goda

Jag har alltid haft en viss fäbless för Kopparbergs Zeunerts där favoriten varit Höga Kusten-buteljeringen där lager och ale mixas till en skön brygd. Lättdrucken men ändå med karaktär som ger mersmak. Från bryggeriet kommer även Rickys IPA bryggd på de lite fylligare münchnermalt och karamellmalt men även pilsnermalt ingår. Humlesorterna Aurora, Magnum och Perle hänger med i kokningen men torrhumlingen tar Cascade hand om, en sort som hör till de mest populära i USA där den också är framtagen. Med sin markerade blommighet med citrus i bakgrunden passar den fint till IPA-stilen som vinner allt fler anhängare.

Niklas om Rickys IPA

Att torrhumla innebär här att addera humle i jästanken efter att jäsningen avstannat. Resultatet blir en blommig och fruktdriven doft där vi finner allt från citrusfrukter, barrskog och nyklippt gräsmatta till ett stänk jenka. Gomkänslan är den av en fruktaccentuerad öl med rondör, tydliga citrushintar, inslag från karamellmalten och fin mousse i en lättare stil jämfört med många IPA, något jag uppskattar då känslan är den att man gärna dricker två av denna. Avslutet är torrt trots fruktgenerositeten och i eftersmaken kommer den smygande försiktigt, beskan, men dominerar aldrig intrycket.

Niklas betyg: 87 poäng

Om IPA inte är din kopp men du likväl fascineras av stilen så ge denna en chans då Rickys ändå ger dig det generösa intrycket. Lär onekligen göra jobbet till mat med krydda!

Rickys IPA kostar 17,90 kronor för en 500 ml flaska (5,5%) och har artikelnummer 88124. Du beställer den till din föredragna Systembolagsbutik i valfritt antal >>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING