Hem Vintips Riedlin Brillant – ytterst angenäm vinjäst spritskapelse

Riedlin Brillant – ytterst angenäm vinjäst spritskapelse

av Anders Enquist

Riedlin Brillant: Sedan 2009 har Markus Kuntz-Riedlin ansvarat för sina föräldrars vingårdar belägna vid foten av Schwarzwald i staden Laufen i södra Baden. Riedlin Estate´s familjehistoria och vingårdar tar sig dock så långt tillbaka som 1656, men när Markus buteljerade en spätburgunder med årgång 2010 så var det första gången på flera generationer som ett vin tappades på butelj. Idag gör man även ett rött vin en rosé, samt en utsökt vinjäst spritpjäs som skapas i familjens destilleri som ligger precis intill Riedlin Estate – handgjorda Riedlin Brillant.  

Riedlin Brillant destilleras utifrån egendomens egna vinjäst och bygger på en över 100-årig destillerilicens knuten till Ridelin egendomen som byggdes 1764. Destillationen sker i en koppargryta och i två steg under träeld. Hjärtat i andra steget av destillationen är det som även är hjärtat i spriten.  Etikettdesignen är för övrigt från en målning av den berömda målaren Adolf Riedlin (1892-1969).

Riedlin Brillant

Riedlin Brillant Weinhefebrand 2015, 45%

Tyskland / Weingut Markus Riedlin / 700 ml / Nr 41585 / 1 102 kr / 96
45 oerhört smekande procent i denna vinjästa spritkapelse som lägger ut en mycket elegant fästande och tilltalande spritmatta. Apelsin, aprikos, och mörka körsbär och cassisvindar möts på ett lika smakfullt som raffinerat vis och en försiktig lakritsblommighet sprider sin ådra med stor finkänslighet. Jäsningsprocessen gör sig även påmind i gomseglet just med en vinöst präglad ton och i avslutet en fin kryddighet och mineraldragna tanniner som ger en krusande skärpa. Det är älskvärt.

RELATERAD LÄSNING