Riesling med tydlig terroir från Zind-Humbrecht

Livets Goda 29 Nov, 2010
Vin En av de mest framstående firmorna i Alsace är Domaine Zind-Humbrecht, en omkring 40 hektar stor sedan tio år tillbaka biodynamiskt skött familjedomän som styrs av skickliga Olivier Humbrecht. Hans viner hör till de fylligaste och mest personliga i Alsace, något som delvis förklaras av honom själv med den biodynamiska hållningen. ”Det ger vinerna en större energi tack vare den levande jorden”, förklarar han. Till större del beror det emellertid på filosofin att beskära rankorna hårdare och bara tar i snitt 35 hektoliter vin per hektar, mot de förvånansvärt höga 86 hektoliter per hektar som faktiskt tillåts.
Vis av den kritik som vinerna från Zind-Humbrecht har fått genom åren, baserad på att man inte har kunnat veta om vinet är helt torrt eller har en stigande grad av sötma upp mot nästan söta viner, började Olivier indikera vinets sötma på etiketterna. Det sker i en femgradig skala, Indice 1 som de allra torraste, och Indice 5 som de sötare. Denna på etiketten lilla information har blivit mycket uppskattad. I vanliga fall görs ett 30-tal olika viner, från de torraste och lättaste till veritabla kraftpaket med betydande sötma. På beställningssortimentet finns ett antal av dem. Här får du tips på tre riktigt fina viner med tydlig terroir, alla av Riesling och alla av mycket hög kvalitet. 2007 Riesling Clos Windsbuhl Nr 73528 / 549 kr / 92 LGP Att vinet från Clos Windsbuhl alltid är det stramaste och mest mineralisk i uppställningen från Zind-Humbrecht, beror på att vingården har ett högt och svalt läge och en fossilrik kalkjord som vanligen kallas musselkalk. Vinet har en sval och aningen limegrön nyans, en medelstor och ungdomligt återhållen doft som präglas av sval citrusfrukt och ett stänk av citrongräs med en påtagligt mineralig nyans. En liten släng av reduktion ligger kvar, men den avhjälps lätt genom ett par års lagring till eller ännu enklare genom att dekantera vinet, något som vinet i alla fall vinner finess på. Smaken är medelfyllig och helt torr (etiketten anger Indice 1), mycket friskt syrlig och elegant med en aptitretande mineralton som ger vinet extra nerv. Ett par års lagring rekommenderas, även om vinet såklart kan njutas redan idag, och det kommer att ha en positiv utvecklingskurva på ytterligare minst 15 år till. 2007 Riesling Rangen de Thann Clos Saint Urbain Nr 73527 / 649 kr / 93-94 LGP Clos Saint Urbain är en egen lott inom den kända, branta vingården Rangen. Tack vare att jorden domineras av vulkaniska bergarter, får vinet en helt annan känsla av mineral och struktur. Redan i doften skönjs den steniga jorden, det vilar en läcker ton av krossad sten över den stora och jämfört med vinet ovan mer öppna och generöst fruktiga doften. Nyanser av söt citron och kanderade citronskal skänker en viss fruktsötma, och även om vinet har en lite fylligare och försiktigt sötare fruktkropp än det från Clos Windsbuhl, är det ett helt torrt vin (även detta klassas som Indice 1). Tack vare den något rundare texturen, känns det här vinet färdigt att njutas av redan idag, men det har en minst lika stor lagringspotential som det från Clos Windsbuhl. Om inte större. 2007 Riesling Brand Grand Cru Nr 73302 / 449 kr / 93-94 LGP Det tredje rieslingvinet i trion kommer från den lite varmare vingården Brand, där jorden är grusig. Stilen kan rent texturmässigt sätt beskrivas som ett mellanting mellan de två ovan nämnda, men då druvorna till det här vinet har nått ett lite högre mognad, till och med ansatts lite av botrytis, har vinet fått en lite noblare fruktsötma med toner av både söta gula tropiska frukter och en liten nyans som är så typisk för botrytis. I smaken noterar man också den sötare frukten, och därför har Olivier Humbrecht valt att klassificera vinet som Indice 2. Det här vinet är därför något mer passande till ostar och anklever och andra rätter där en liten släng av sötma i smaken brukar göra susen. Tack vare sötman upplever man också både syran och den lilla salta mineraltonen mindre uttalade – samtidigt finns de där i den fina, långa smaken. Drick vinet 2010-2022.

Bushmills Single Malt 21 YO - en vinnare

Whisky och Bourbon Premium Det geologiska fenomenet Giant’s Causeway, listat av Unesco som ett…
17 Oct, 2019

Ny Small Batch – Kramfors Edition

Whisky och Bourbon Nu gäller det att planera in en vinterresa till Systembolaget…
17 Oct, 2019

Onsdagsinspiration: Ossobuco alla milanese

Mat och Restaurang Premium Långkokens säsong är här och varför inte inleda hösten med…
10 Oct, 2019

Livets Goda uppdaterar om Snus VM – blir det en folksport?

Whisky och Bourbon Snus VM är i full gång och juryn har setts…
15 Oct, 2019

Belleruche - en Côtes-du-Rhône som levererar år ut och in!

Vin Södra Rhônedalen är inne i ett sanslöst flow med nu…
15 Oct, 2019
Artikelarkivet