Riesling och laxinspiration

av Livets Goda

“Naturligtvis fungerar även grillad lax med exempelvis en dillpreppad creme fraiche-sås, i kombination med citron och potatis, eller för den delen sashimi för de som föredrar. Oavsett vilket så är det gott. Nedanstående recept är en inspirerande och lättlagad rätt som ICA Kuriren har tagit fram. Till denna har vi matchat tre stycken viner från rieslingproducenten Weingut Von Winning. Dillstuvad potatis till rimmad lax 4 personer 1 kg fast potatis 2 msk smör 2 1/2 msk vetemjöl 5 dl (grädd)mjölk 3/4 tsk salt 1 dutt kajennpeppar 2–3 msk finklippt dill dill för dekoration Tillagning 1. Skala potatisen, skiva halvcentimetertjockt. Låt skivorna bli nätt och jämnt genomkokta, 7–8 minuter, i saltat vatten som sedan slås bort. 2. Smält smöret i non-stickkastrull, rör i mjöl och späd med mjölk. Koka upp och småsjud under omrörning 5 minuter. Smaksätt med salt, kajennpeppar och dill. Blanda i potatisskivorna. Vinerna till: 79393 2011 Riesling Qualitätswein, Von Winning Ett ungt, friskt vin med torr, elegant frukt, bra balans, bra syra och inslag av grapefrukt, nypressad citrus, honungspomelo, blommor och mineraler. 109 kr 88 poäng – Per Bill 79397 2011 Deidesheimer Grainhübel Riesling, Von Winning Ett ungt, friskt vin med solmogen frukt, härlig balans, läcker syra och inslag av grapefrukt, persikor, äpple, honungspomelo, päron, blommor och mineraler. 209 kr 90 poäng – Per Bill 79401 2011 Kirchenstück Riesling Grosses Gewächs, Von Winning Ung bouquet med fräsch frukt, citrus, blommor och mineraler. Smaken är djup, rik och fyllig med solmogen frukt, härlig balans, bra koncentration och inslag av grapefrukt, honungspomelo, nypressad citrus, ostronskal, blommor, citrusskal och mineraler. Ett djupt, rikt och fylligt vin med stor koncentration, läcker syra och ung, elegant eftersmak. 509 kr 93 poäng – Per Bill Recept: Framtaget av Icakuriren.”