Riesling och Vichyssoise

Vichyssoise är en krämig soppa på potatis och lök . Den smickrar de allra flesta vita viner med sin lena konsistens och friska syra. Siefersheimer Riesling från Wagner Stempel från tyska Rheinhessen är inget undantag. – Jag har skippat purjolöken som ofta är brulklig i en vichyssoise och tagit mandelpotatis och schalottenlök som jag kokat i mjölk och kycklingbuljong innan jag mixat den slät. Sedan är den smaksatt med citron, salt och svartpeppar, säger Anna. Soppan är som bomull i munnen vilket lindar in vinets knivskarpa syra. Löjrom är rikt på umami men vinet klarar sig utan plåttoner, säkert för att soppan fungerar som smakbrygga. – Det här vinet har jag valt för att jag verkligen gillar det, menar Alf och tillägger att Riesling kan vara det perfekta valet en het sommardag. – Den här rätten känns ju fine dining men är löjligt, verkligen löjligt enkel att göra, fortsätter Anna. Jag har gjort den i förväg och serverar den kall, det är helt klart fräschast på sommaren. För dig som verkligen vill lyxa till det är det galet gott med en klick störkaviar till, något vi testade i Livets Goda nr 51.