Sommaren har nu äntligen kommit till oss och årstiden till ära gräver vi fram en svensk klassiker – rimmad lax med dillstuvad potatis. Och med en sådan anrättning kan vi inte göra annat än att para ihop rätten med något annat väldigt svenskt – High Coast´s whiskybuteljering Hav.
Ingredienser för fyra personer
Hej, det här är en del av vår Premiumtjänst.
Logga in med ditt Premiumkonto för att fortsätta eller teckna Premium här
High Coast Whisky Hav Batch 05, Single Malt, Sverige
Nr 35783, 500 ml, 48%, 499 kr, 91 p
HAV finner inspirationen i platsen där destilleriet ligger, där Ångermansälven blir till hav. Majoriteten av whiskyn är orökt medan en fjärde del är rökig. Lagringen påbörjas i ungerska och svenska fat innan slutfinish i bourbonfat. Med HAV får vi en fin fathantering som skänker en trätor inramning utan att whiskyn blir just träig eller kantig. Men skarpare läge råder strukturellt vilket dämpar fruktigheten i whiskyn. Mer torr tobak, cederdrag och en bra maritim sälta i toner av citrus, äpple och skogiga bär med försiktigt örtiga inslag. Som alltid en utsökt nyanserad sötma i linjen med lätt salmiak och tjärapastiller i fint driv. Frisk i avslutets kraft vilket ger den åtstramande karaktären luft under vingarna.
Kombinationen
HAV möter hav och mötet går sömlöst ihop. Whiskyn tar sig an en något mjukare struktur och lockar fram sötman från laxen, likväl som rättens sälta blir till en smakbrygga. Vidare förstärks de örtiga tonerna i whiskyn av dillens markering i stuvningen.
Till whiskyn på Systembolaget HÄR