1

Ringbolt Cabernet Sauvignon – en perfekt introduktion till Margaret River

För drygt ett halvt sekel planterades de första vinrankorna i Margaret River i det sydvästra hörnet av Australien och sedan de första kommersiella stegen togs så har antalet producenter fullkomligen exploderat och idag är de runt 200 till antalet. Ändå vet vi oerhört lite om denna del av landet som visar upp ett maritimt klimat och med en hel del likheter med inte minst Bordeaux. Därför är det ingen överraskning att just cabernet sauvignon excellerar i Margaret River och visar upp de främsta exemplaren från Australien. I mitt glas – 2018 Ringbolt Cabernet Sauvignon!

Alla länder har de där regionerna som sällan får så mycket uppmärksamhet trots kvaliteten och när det kommer till Margaret River vågar jag nog påstå att till och med många svenska vinpassionerade skulle få det tufft att kunna nämna fem producenter från regionen. Visst finns det ett par större namn som nått världsrenommé men Margaret River har förblivit en doldis och kanske det hänger samman med att stilen uppfattas av många som desto mer europeisk och långt från den mer omfamnande och maffiga Barossan.

Niklas om 2018 Ringbolt Cabernet Sauvignon från Margaret River

Vill du lära känna den sydvästra delen av Australien och vad de är kapabla till i vinväg så är Heather Frasers Ringbolt en strålande introduktion. Här får jag känslan av svalkande maritima vindar och en helt annan typ av cabernet sauvignon jämfört med landets östra delar. Cassis och mörka körsbär får uppbackning av mynta, fuktig tobak och nyvässad blyertspenna och det finns rätt tydligt markerade vegetala toner i vinet och just detta gröna drag framhäver fräschören. Faten finns med i bilden men tar ingen dominant plats utan bidrar snarare med en fin vaniljkryddighet. Smaken är ännu ungdomligt driven med viss bångstyrighet i frukten men balansen är på plats och tanninerna är precis lagom cabernet-tuggiga. Gräs, mynta och mörka bär tillsammans med ceder pushar på fint i gommen och följer med till det kryddiga och lätt citruspigga avslutet.

91 p

2018 Ringbolt Cabernet Sauvignon är väldigt lätt att tycka om och inte minst märker jag att det växer oerhört fint i glaset. Vid omprovning andra dagen är det märkbart mer komplexitet så dricker du idag; ge det gärna en vända i karaff en timme i förväg. Ringbolt är en ny bekantskap för egen del och att kunna finna så pass seriös cabernet sauvignon för blott 149 kronor är med största sannolikhet kopplat till att Margaret River ännu inte nått den stora publiken. Vinet (75 cl, 14%) har artikelnummer 6278 och du finner det i cirka 250 Systembolagsbutiker.