Hem Vinvärlden Rioja – en svensk klassiker

Rioja – en svensk klassiker

av Livets Goda

Nej, det här är inte en artikel enkom för gamlingar. Till dig som anslutit senare så är det däremot av intresse att se trender som kommer och går. För Rioja, inte bara på 1990-talet utan även under senare delen av decenniet innan, var vansinnigt populärt i Sverige och spanska viner dominerade utbudet. Kring 90-talets senare del så var ungefär var tionde såld flaska här hemma från Rioja. Det du. Idag stavas trenden Italien och närmre bestämt ett visst område kring Gardasjön men frågan är vad som blir ‘next big thing’.

Varför Rioja blev så populärt har flera lättförklarliga anledningar. Varför försäljningen avtog kräver däremot lite mer grävande. Regionens popularitet lade producenterna grunden till under främst 1970-talet när det började investeras friskt i egna anläggningar och bättre kontroll över druvorna. Vinernas renommé spred sig utanför landets gränser och i Skandinavien nådde de först det frankofila Danmark. Succén var omedelbar och danskarna tog den vaniljdoftande rödingen till sina hjärtan och hux flux så var man snudd på Riojas viktigaste kund.

1980-talet var också decenniet när vinerna allt mer hamnade på svenskens lördagsbord för att sedan under 90-talet fullständigt explodera i popularitet. Vinernas doft- och smakspektra tilltalade och dessutom var det drycker som när de nådde marknaden var drickmogna. Rondör och mer avrundade tanniner var melodin. Dessutom visade det sig vara viner som passade ypperligt till det svenska köket. Kött, gräddiga såser och en klick gelé – mer krävde inte Riojan. Och slutligen, prissättningen i Sverige på mången Rioja var minst sagt konkurrensmässig – något som det drogs extra fördelar av när fransmännen skulle provspränga bort Mururoa med sina kärnvapen. Ett tilltag som fick konsekvenser för landet och en bojkott följde av franska produkter – vin inte minst. Rioja stod där och tog emot konsumenterna med öppna armar.

Men säg den kärlek som vara för evigt. Regionen hade en del sådär år under slutet av 1990-talet, kvartetten 1997-2000 går väl inte till historien precis, och den försämrade kvaliteten påverkade köplusten. Detta samtidigt som många hade börjat höja priserna, delvis för att marknadsanpassa men också för att odlarna ville ha del av kakan. Alla producenter äger nämligen inte samtliga vinmarker själv. Dessutom så hade boxvinet gjort sitt intåg i Sverige några år innan dess, 1996, och alltmer ökade försäljningen av dessa med pris som främsta argument.

I ett land som de senaste två decennierna även utvecklat en extrem trendkänslighet fanns inte längre lika stort utrymme för Rioja och konsumtionen sjönk. Ironiskt nog samtidigt som kvaliteten successivt höjdes i Rioja och regionen tog ständiga kvalitetssteg.

Rioja har genomgått stora förändringar och moderniseringsarbetet har tagit regionen in i ett annat tänk. Den långa lagringen på amerikanska ekfat har fått konkurrens av barrique, vingårdsarbetet har förändrats och de enskilda lägenas betydelse har inneburit att mångfalden i uttryck av Riojas tre subregioner, Alavesa, Alta och Baja, har fullkomligen exploderat. Kanske denna positiva utveckling också gjort konsumenten förvirrad – man vet helt enkelt inte längre vad man kan förvänta sig när en Rioja inhandlas. Modern eller mer traditionell stil?

Livets Goda-redaktionen gillar Rioja vare sig uttrycket är det vi minns eller det nya som vi ännu lär oss och följer med stor nyfikenhet. Således föddes tanken att prova många av regionens klassiker, de som tog Sverige med storm för drygt 25 år sedan, för att se deras status idag. Nedan finner du ett gäng viner från den mer traditionella skolan, indelade efter producent. Vinerna har samtliga provats halvblint och i omgångar, det vill säga vi har vetat att det är Rioja i glaset men inte vilket vin och producent.

Bodegas Beronia

84 LGP 2016 Beronia ecologica (artikel 12126, 95 kr) Ungdomlig doft med generösa mängder blåbär, rostade toner och kryddhylla. Saftig, fruktdriven smak med rondör, solmognad och viss strävhet. Lakrits och rostade fat i eftersmaken. Habilt men saknar Rioja-känslan.

84 LGP 2009 Beronia Gran Reserva (artikel 78388, BS, 230 kr) Mogen och utvecklad ganska gles bouquet med lite fruktkompott, saltlakrits och fatkryddor. Ganska tunn smak som snålar med frukten, något som lockar fram en torr tanninstruktur. Viss längd men mer kan man kräva av en Gran Reserva?

85 LGP 2013 Beronia Reserva (artikel 78389, BS, 149 kr) En producent som varit med sedan 1970-talet men som kanske tagit ett steg in i en mer modern vinmakning. Här doftar det drottningsylt, underbergkryddor, solmoget och mer fatrostat. Smaken har en sötaktig ganska generös bärig frukt, saftig struktur, bakomliggande tanniner och rostade toner. Ok vin men traditionell, nja.

Faustino Martínez

89 LGP 2012 Faustino V Reserva (artikel 82405, BS, 154 kr) Inne på sitt sjätte år men inga tydliga mognadstoner här utan bouqueten andas solmogen rödbärig frukt, örtbukett, fatkryddor och allt sitter fint samman. I gommen ett medelfylligt, elegant vin med saftig svartvinbärsfrukt, fat, läskande syra och viss tanninstruktur. Plus en liten dillkvist. Faustino Martínez levererar och håller klassikern vid liv.

91 LGP 2005 Faustino I Gran Reserva (artikel 2678, 179 kr) Ah, den antika flaskan med guldig ståltråd; den har vi sett förr. Därför är det extra glädjande att upptäcka att det här är seriöst bra med frisk, fräsch rödbärig frukt, fuktig tobak och integrerade fatnyanser. Smaken är harmonisk, ganska elegant och med pigg syra, gott om frukt som drar åt svarta vinbär och mörka körsbär, täthet och strävhet samt ett läskande slut. Känns som den är mitt i krysset just nu.

 

Bodegas Marqués de Cáceres

84 LGP 2014 Marqués de Cáceres Crianza (artikel 2734, 89 kr) Ganska bärdriven doft med tydliga ekfatstoner, en känsla av ny ek, fuktigt läder och viss blommighet. I gommen ett lättare vin med fin mjuk rödbärig frukt, ungdomlig syra, ekkrydda och ett något torrt avslut.

86 LGP 2012 Marqués de Cáceres Reserva (artikel 85112, BS, 179 kr) Något utvecklad bouquet med inslag av torkat läder, tobak men även en fin rödbärighet som påminner om hallon och jordgubbar. I gommen en ganska saftig struktur röda bär, läskande syra, vissa tanniner och kryddiga fat.

Marqués de Riscal

85 LGP 2012 Marqués de Arienzo Reserva (artikel 2710, 129 kr) Kan man bli mer klassiker än denna? Bouqueten startar aningen blygt och glest; det är mer krydda från träet än frukt här. Lite mer action i smaken som visserligen kanske är lite klen men som har en del rödbärig frukt, fatiga nyanser och ett torrt, lätt kryddigt avslut.

87 LGP 2006 Marqués de Arienzo Gran Reserva (artikel 6110, 199 kr) Inleder urmoget och skepsisen infinner sig. Men, det öppnar upp sig med lite luft och även om vi talar om ett moget vin med soja, svamp, tobak, fikon, kryddiga svarta vinbär i bouqueten så håller det samman. Smaken bjuder på mognad, syrligt röd frukt, torkade frukter och kryddiga fat. Viss tanninstruktur. Drickes nu och med fördel av den som värdesätter de sekundära nyanserna mer än frukt i ett vin.

88 LGP 2014 Marqués de Riscal Reserva (artikel 2573, 149 kr) Ett vin som nästan alltid levererat men som mer är stöpt i den Riojastil som sneglade mot Bordeaux. Här är det solmogen mörkröd frukt, läder, järn, tobak och viss fatkryddighet i doften. Ganska stram smak med saftig rödbärig frukt, tobak, lakrits, ett stänk dill och jordighet. Aningen torra tanniner men överlag bra vin som håller stilen.

89 LGP 2005 Marqués de Riscal Gran Reserva (artikel 71346, BS, 349 kr) Klassisk stil och återigen en aningen Bordeaux-sneglande, åtminstone så som vi minns den franska regionen förr. Utvecklad bouquet med inslag av fuktigt läder, kaffe, mörk choklad men också ett par dillkvistar och körsbär. I gommen ett sammansmält moget intryck men ändå med viss fruktighet kvar, apelsinliknande syra och moderata tanniner. En del krydda från eklagringen men också ett örtigt och jordigt anslag.

91 LGP 2012 Baron de Chirel Reserva (artikel 83832, BS, 699 kr) Initialt en aning knuten men med luft så öppnar vinet upp och utvecklar nyanser av cederträ, rökig mineralitet, svarta körsbär, plommon, nymalet kaffe, kakao samt tobak. I gommen ett tätt och aningen robust vin med stor smakrikedom, sandiga tanniner, syra och en del inslag från fatlagringen. Generös fruktighet som drar åt plommon, lakrits, torkade örter och en havskänsla. Långt avslut.

Marqués Murrieta

89 LGP 2014 Marqués de Murrieta Reserva (artikel 2612, 149 kr) Ganska tät bouquet med toner av mörk frukt, främst plommon och svarta vinbär, blöt tobak, örter och kryddiga fat. I gommen ett vin med mer eleganta drag; rödbärig frukt i form av jordgubbar, närmast kryddig jordgubbskompott, och faten bjuder på en del vanilj. Sandiga tanniner och moderat syra som backar upp.

Bodegas Montecillo

92 LGP 2001 Montecillo Gran Reserva Selección Especial (inte tillgängligt på SB) Stor, nyanserad bouquet med integrerade toner av tobak, kompost, läder, lavendel och rödbäriga inslag. I gommen ett läckert sammansvetsat vin med utmärkt spänst, viss sälta och bibehållen frukt. Aptitretande syra. Ett stänk krondill dyker upp, hav och trävirke likaså samt ett stänk lakritspiptobak. Långt, kvardröjande slut. Känns som vi fångade denna i det perfekta drickfönstret!

91 LGP 2008 Montecillo Gran Reserva (artikel 73358, BS, 249 kr) Elegant bouquet med snyggt integrerade toner från faten, ett stänk krondill, läder och höstlöv. Allt uppbackat av solmogna svarta vinbär och svarta körsbär. Harmonisk smak med saftig bärkänsla, tobakstoner, sälta, lakritsrot och en diskret ton av torkade blommor. Diskreta sandiga tanniner i den finstämda eftersmaken. Får oss att associera till traditionell Bourgogne med ålder.

85 LGP 2012 Montecillo Crianza Tempranillo (artikel 2643, BS, 99 kr) Förhållandevis generös doft med snudd på övertydliga ursprungstoner av Rioja som vi minns det; dill, vanilj, svarta vinbär, lakrits och en maritim puff. Lite stenkällare ovan på det. I gommen ett vin med rondör, solmogen bärfrukt, nerslipade tanniner och saftig syra. Lättare Rioja som ska drickas nu men som levererar en stabil klassisk stil.

87 LGP 2011 Montecillo Reserva (artikel 88549, BS, 159 kr) Större djup i husets Reserva som har utvecklat drag av torkad tobak, ekkryddor, höstlöv men som balanserar intrycket med körsbär och svarta vinbär. I gommen ett utvecklat vin men med spänstig frukt, blodapelsinliknande syra och medel tanninstruktur. Piptobak, svarta körsbär, vanilj, krondill och sågspån. Ett vin som bygger sin existens mer mot finstämdhet än kraft.

La Rioja Alta

85 LGP 2013 Reserva Bikana (artikel 70877, BS, 99 kr) Rättfram, lite enklare stil för La Rioja Alta där fokus ligger på solmogna jordgubbar och kryddiga fat. Medelfyllig stil, fatkryddig, saftig syra med jordgubbar, plommon och tobak. Mer rondör i denna än vad som är kännetecknande för huset. 

88 LGP 2011 Viña Alberdi Reserva (artikel 89631, BS, 149 kr) När Rioja blir sådär uttorkad och järnig men behåller sin charm; det sammanfattar denna nollnia väl. Ett vin som bjuder på en hel del sekundära toner i form av tobak, torkade frukter, blommighet, kryddhylla men även en försiktig ljusröd bärighet. Ingen tungviktare detta utan mer burgundiskt lätt i sin struktur med fin syra, torra tanniner och nyanser från faten. Järnigt avslut. Ett hus som håller sin stil och har sina trogna följare.

89 LGP 2005 Viña Ardanza Reserva (2609, BS, 229 kr) Initialt är det mognadstonerna i form av torkad frukt, soja och svamp som tar täten men vinet öppnar upp och bjuder på en delikat ljust rödbärig frukt. Tänk framförallt jordgubbar. I smaken en lättare byggd Reserva med toner av syrliga svarta vinbär, lite torkad frukt, rökighet, fatvanilj, tobak och grusvägsmineralitet. Visst djup. Det finns ambitioner här och det är lätt att förstå varför det associeras till Bourgogne när Rioja som denna är i glaset.

89 LGP 2005 Vina Arana Reserva (artikel 89190, BS, 179 kr) En charmör! Öppnar upp med lavendel, svarta oliver, sandelträ, mylla, läder och lite Bordeaux-vibbar. Medelfyllig struktur med aningen torra tanniner, läder, rödbärig syrlighet, liten järnighet, tobak och kryddor från faten. Pluspoäng på doften.

Lopez de Heredia

88 LGP 2008 Vina Cubillo Crianza (artikel 72870, BS, 179 kr) Inte det starkaste kortet i klassiska Lopez de Heredias portfölj utan lär mest tilltala de som går igång på mognad. Bouqueten bjuder på svamp, torkade örter, tobak, soja och ljust rödbäriga inslag. I gommen ett fullt utvecklat vin med torkade nyanser, torra tanniner, markerad syra och röda bär. Viss intensitet i eftersmaken som ändå har något tidlöst elegant vilandes över sig.

88 LGP 2004 Vina Boscoñia (artikel 78766, BS, 229 kr) Utvecklad Rioja med järniga drag, torkade frukter, tobak och svampbuljong. Må låta sådär men det är de facto ganska charmigt och eget. I gommen mer livstecken i form av jordgubbar och körsbär även om det vilar något lätt volatilt över det hela. Torra tanniner, apelsinliknande syra, tobak, järn och kryddhylla. Fin längd. 

89 LGP 2005 Viña Tondoñia Reserva (artikel 94109, 259 kr, tillfälligt slut hos importör) Utvecklad bouquet med torkade frukter, mosade jordgubbar, tobak, kräftspad och läder. Viss oxidationskänsla. I gommen ett torrt vin i medelfyllig skrud och med blodapelsinläskande syra. Torra tanniner, tobak, läder och nutella. Järnigt avslut. Hardcore fans lär älska denna.

91 LGP 2007 Viña Gravonia Blanco Crianza, (Vitt vin, artikel 72853, BS, 179 kr, tillfälligt slut hos importör) Ultratraditionell producent – old school så det förslår. Här bjuds det på mogna nyanser och inslag av järn, hav, musselavkok, gul frukt och honung. Smaken är förvånansvärt frisk och visar upp en viss sälta, träiga fat, vanilj, citrus och gul vaxigt fet frukt. Avslutet är rökigt mineraliskt. Inte för alla men karaktär i massor och förtjänar beröm för att konsekvent tro på sin stil som är allt annat än modern.

Bodegas Riojanas

85 LGP 2015 Puerta Vieja Crianza (artikel 70478, BS, 159 kr, säljs om 3 st) Fatdominerad bouquet med inslag av läder, vegetala drag, kaffe, mörk choklad och björnbär. Fruktaccentuerad smak med moderna inslag, rondör, fatrost, örtiga drag, viss blommighet och plommonskal. Mörbärigt avslut. Lyfter inte på samma sätt som de mer traditionella vinerna från producenten.

90 LGP 2013 Monte Real di Familia Crianza (artikel 77421, BS, 159 kr, säljs om 3 st) Den här såg vi inte komma. Old school-Rioja när Bordeaux var mallen med järniga toner, mörkar bär, läder, stall och en grusig mineralitet. Harmonisk smak med mogna tanniner, bra tryck i frukten, viss täthet och uppbackande syra. Litet stänk vanilj. Kvardröjande avslut. Kommer utvecklas.

91 LGP 2010 Monte Real di Familia Reserva (artikel 75379, BS, 178 kr, säljs om 3 st) Reservan bjuder på ett större djup med nyanser av svarta vinbär, björnbär, integrerade fat, läder och sommargrusväg. Tät smak med markerade men sandiga tanniner, mörkt bärfruktig, ekkryddig och mineralitetsdriven syra. Långt avslut. Känns ännu relativt ung. Om de två vinerna är representativa för Riojanas idag så är det en producent med koll på läget!

Torre de Oña

87 LGP 2011 Lat 42 Gran Reserva (artikel 12679, 109 kr) Den här bockar av alla klassiska igenkänningstecken vad Rioja anbelangar; tobakstonerna, krondillen, vanilj och saftig svartvinbärsfrukt. Lite läder och björnbär på det. Smaken är ganska spänstig om än mogen, med toner av solmogna svarta vinbär, dill, tobak och kryddig ek. Kanske man vill ha mer om det står Gran Reserva på etiketten men för prislappen så levererar den stabil urtypisk Rioja.

 

RELATERAD LÄSNING