Riskokare är en praktisk köksmaskin som används för att koka perfekt ris varje gång och hålla det varmt i flera timmar efter tillagning. De är omtyckta över hela världen, främst i Asien, men nu börjar de även bli populära här i Sverige.
Artikeln innehåller reklamlänkar för bagarenochkocken.se och uttrycker inte Livets Godas åsikter
Man kan tillaga alla typer av ris med en riskokare, eftersom värmeinställningar och vattenmängd kan justeras beroende på ristyp. Det finns dock extremt många varumärken och modeller att välja mellan, därför blir valet för konsumenter svårt. Nedan visas de 7 bästa riskokarna efter en jämförelse av modellernas kundbetyg, pris, kapacitet, beläggningar, inställningar och effekt.
Riset som lagats i riskokare blir godare, mer fluffigt och har bättre konsistens. Perfekt resultat varje gång genom en enkel användningsprocess är det som gör riskokarna så omtyckta av användare världen över.
Riskokare bäst i test
- OBH Versatile riskokare
- Wilfa riskokare 1 liter
- Champion riskokare 1,5 liter
- WMF Kitchen Minis riskokare
1. OBH Versatile riskokare
Den bästa riskokaren är OBH Versatile som gör allt från ris till burgur med perfekta resultat. Modellen har fått 4,9 av 5 i snittbetyg hos Bagaren och Kocken baserat på 31 recensioner. Bland annat är det låga priset och automatiska programmen det som tycks om mest.
Riskokaren är en av de mest mångsidiga på marknaden, därav namnet ”versatile”. Den kan koka bönor, ris, men också ångkoka fisk eller kött. Detta med hjälp av de 6 automatiska programmen som kommer förinstallerade. Efter att den kört färdigt ett program kan den hålla maten varm i upp till 12 timmar. Det finns även en funktion för att ställa in klockslag när den ska börja laga maten – mycket smidigt.
Recensionerna är mycket positiva och många kunder hos Bagaren och Kocken nämner att de tycker om kvaliteten, att den är lätt att använda och ger mycket gott resultat. Kapaciteten är 2 liter och den har en garantitid på 2 år vilket verkligen visar på OBH Nordicas kvalitet.
2. Wilfa riskokare 1 liter
Wilfas 1-liters riskokare är en multifunktionell riskokare som kan göra allt från att koka gröt, till ånga grönsaker, och förstås, koka olika rissorter. Den tillagar allt automatiskt men har tyvärr endast en inställning.
Utöver det har den en non-stickbeläggning för att underlätta rengöringen. Även värmehållningsfunktion finns för att hålla maten varm i flera timmar efter att den tillagats. Trots detta bränner det inte fast.
Det som skiljer Wilfas riskokare från andra modeller är att effekten är lite högre, 400 watt. Trots att kapaciteten endast är 1 liter är motorkraften ändå riktigt hög. Även sladden är löstagbar vilket gör den enklare att förvara. Alla tillbehören (sked, bunke, lock och galler) får plats i själva kokaren vilket även det sparar plats i köksskåpet.
3. Champion riskokare 1,5 liter
Champions riskokare är en av de mest omtyckta modellerna på marknaden. På Kjell & Company har den samlat på sig 4,5 av 5 i genomsnittligt betyg baserat på 60 kundbetyg. Här gillar kunderna bland annat att riset blir precis rätt kokt, samt att den är så lätt att rengöra.
Den enkla rengöringen kan tillskrivas att kastrullen på insidan har en non-stickbeläggning. Det gör att man kan laga riset och sedan låta värmehållningsfunktionen hålla det varmt fram till serveringen, utan att det bränner fast i botten.
Kapaciteten är förvånansvärt stor (1,5 liter) kontra prislappen. I skrivande stund kostade den endast 500 kronor, vilket gör den otroligt prisvärd. Effekten är också högre än snittet (500 watt), samtidigt som materialen som använts är bra kvalitet. Det är mer än bara Champions vattenkokare som håller hög kvalitet!
4. WMF Kitchen Minis riskokare
WMF Kitchen Minis är den bästa lilla riskokaren med sina många smarta funktioner. Den har en smidig display längst ned för att justera timer, värme och program. Hela designen av den är genomtänkt och tar upp väldigt lite plats i köket trots sin kapacitet på 1 liter.
Precis som andra produkter i Kitchen Minis serien, såsom brödrosten och kaffebryggaren, har varumärket lagt högsta fokus på funktionalitet. Allt från displayen, till mångsidig användning, och dess mindre storlek gör den högst användarvänlig. Det mest imponerande är dock att man kan sätta på locket och använda den övre delen som matlåda!
Effekten är det enda som är lite sämre med den, man hade förväntat sig mer än 220 watt för priset. I skrivande stund kostade den strax under 1100 kronor, vilket är mycket högre i jämförelse med andra modeller.
Trots det har den fått mycket höga betyg från kunder, på Amazon har den 4,4 av 5 i genomsnittligt betyg baserat på 751 betyg. Kunder nämner att resultatet blir bra i den, att det är en bra liten riskokare, men att bruksanvisningen är lite dålig.
Vilken är den bästa riskokaren baserat på storlek och pris?
Den bästa stora riskokaren är inte nödvändigtvis den bästa billiga riskokaren. Därför får man helt enkelt själv välja vilken kriterier som är den viktigaste och prioritera den. Nedan visar vi de bästa riskokarna beroende på storlek och pris.
Vilken är den bästa stora riskokaren?
Champion 1,5 liters-riskokare är det bästa stora alternativet. Den har plats för upp till 10 portioner ris, tillagar riset snabbt med sin höga effekt på 500 watt, och håller därefter riset varmt i flera timmar utan att det bränner fast.
En bra stor riskokare ska ha plats för minst 8 portioner, annars räknas det inte som en stor modell. Även effekten ska vara över 400 watt, annars tar det väldigt lång tid att tillaga så många portioner på en gång.
Vilken är den bästa lilla riskokaren?
WMF Kitchen Minis är den bästa lilla riskokaren. Den har en riktigt kompakt design och kokar ris med jämnt resultat, och har trots sin storlek plats för upp till 1 liter ris.
En liten riskokare kännetecknas inte egentligen av sin kapacitet, utan snarare sin höjd, längd och djup. Kitchen Minis till exempel är extra hög, och man har sparat plats med hjälp av en mindre motor. Alltså bevarar man hög kapacitet trots att den tar upp så liten plats på diskbänken.
Vilken är den bästa budget-riskokaren?
Shefu riskokare är den bästa budget-riskokaren. Trots sitt låga pris ger den gott ris och har praktiska funktioner som ånginsats och automatisk värmehållning. Den är mycket omtyckt och har ett genomsnittligt betyg på 4,9 av 5 baserat på 11 recensioner hos Bagaren och Kocken.
En billig riskokare är en modell som kostar under 400 kronor, helst så nära 300 kronor som möjligt. Ofta känner man igen de genom att designen ser utdaterad och ful ut, men de gör inte sämre ris för det!
Hur väljer man den bästa riskokaren?
För att välja den absolut bästa riskokaren behöver man titta på kriterier som kapacitet, funktioner, pris, och rengöringsmöjligheter. Man får helt enkelt prioritera de saker som är extra viktiga för en själv, och sålla bort de modeller som inte matchar de.
- Kapacitet. Välj en riskokare som är stor nog för att passa din behov, vare sig det är 6 eller 10 portioner ska den kalra av det. Tänk också på om du brukar laga matlådor, då behövs större kapacitet.
- Funktioner. Automatisk avstängning, förinstallerade program, extra snabb tillagning, och värmehållning är alla bra funktioner att titta efter när man köper riskokare.
- Pris. Välj en modell som kostar cirka 500 kronor, mer än så behöver man faktiskt inte spendera om man inte är en restaurang.
- Rengöringsmöjligheter. En bra riskokare har non-stickbeläggning för att underlätta diskandet. Den ska också ha en så slät insida som möjligt eftersom det underlättar diskandet.
Hur mycket kostar en riskokare?
Generellt kostar en riskokare cirka 500 kronor, men kan kosta upp till 2000 kronor för mer professionella modeller. Priserna skiljer sig beroende på storlek och funktioner, men framför allt varumärket.
Riskokare är ofta på rea dock, och man kan hitta riktigt bra deals på till exempel visningsexemplar eller modeller som returnerats. Butiker som Elgiganten, Cervera och Power har ofta några nedsatta modeller om man bara letar lite.
Vilka varumärken tillverkar riskokare?
Många varumärken som tillverkar andra köksapparater tillverkar även riskokare, nedan är en lista på några av Sveriges mest populära tillverkare:
- OBH Nordica
- Cuckoo
- Russell Hobbs
- Tefal
- WMF
- Shefu
- Champion
- Wilfa (mest kända för sina matberedare)
- Zojirushi
- Tupperware
- Xiaomi
- Hamilton Beach
Vad är en riskokare?
En riskokare är en elektrisk köksapparat designad för att koka ris perfekt varje gång. Den består nästan alltid av en yttre behållare med värmeelement, en inre gryta för riset, och ett lock.
Riskokare reglerar automatiskt temperaturen och koktiden baserat på mängd ris, typ av ris, och vattennivå. När riset kokat klart växlar de flesta modeller till en värmehållningsfunktion som håller det varmt i många timmar utan att bränna fast. Det är just denna funktion som gör riskokarna så otroligt omtyckta, framför allt när man ska bjuda på middagar.
Är japanska riskokare annorlunda från de som säljs i Sverige?
Japanska riskokare har ofta förinställda program för olika ristyper och maträtter som råris, sushi-ris och kan till och med användas som bakmaskiner. De har även längre timers (upp till 24 timmar) och mer exakt temperaturkontroll till skillnad från de som säljs i Sverige.
Zojirushi-modeller (en av Japans mest välkända varumärken), har till exempel 7-stegs-kokning för optimal konsistens och smak.
Vilka är fördelarna med en riskokare?
Den främsta fördelen med en riskokare är att den gör perfekt ris varje gång, samt att den håller värmen på riset i flera timmar efter att det kokat klart. Det finns även andra fördelar med riskokare om man jämför med att koka riset manuellt, nedan är en lista på de främsta positiva aspekterna:
- Sparar tid. Man behöver bara lägga i riset och vattnet, för att sedan låta det gå klart. Ofta har riskokaren dessutom inbyggda måttanvisningar så att man själv sitter stå och måtta.
- Mångsidighet. Ofta kan riskokaren användas för att ångkoka grönsaker eller tillaga andra enklare rätter. Om man inte har en airfryer för dessa uppgifter fungerar riskokaren minst lika bra.
- Energieffektiv. En riskokare använder 200 till 500 watt ström, medan en spis tar betydligt mer.
- Lätt att rengöra. Det är extremt lätt att rengöra en riskokare på grund av dess non-stick-ytor. Det är bara att skölja av behållaren efter att den använts.
- Värmehållning. Det är bekvämt att riset hålls varmt så länge man vill att det ska hållas varmt. Då kan man ta flera portioner eller bjuda på stora middagar utan att riset blir kallt.
Det finns förstås även några nackdelar med riskokare, även fast den generellt ses som en fördelaktig produkt. Till exempel tar riskokare ofta upp mycket plats i köket, och många tycker att det är fult att ha köksapparater framme. Dessutom är de ganska dyra och används inte alltid frekvent nog för att vara värda prislappen. Om man däremot äter ris mer än 1 gång i veckan är de mycket prisvärda.
Blir riset i en riskokare godare?
Ja, riset i en riskokare blir ofta godare än ris kokat i en kastrull. Riskokare ger en jämn och kontrollerad tillagning som ger ett perfekt fluffigt ris med rätt konsistens.
Den konstanta temperaturen och fuktigheten i riskokare gör att varje litet riskorn kokas jämnt. Det leder ofta till ett mer konsekvent och godare resultat jämfört med traditionell riskokning.
Hur använder man en riskokare?
Att använda en riskokare är väldigt enkelt, här är en guide steg-för-steg:
- Mät upp önskad mängd ris
- Skölj riset i kaltt vatten tills vattnet blir klart (valfritt)
- Häll i riset i riskokaren
- Tillsätt vatten enligt anvisningarna för typen av ris (ofta har riskokaren måttanvisningar på någon av sidorna)
- Stäng locket ordenligt och tryck på startknappen
Att låta riset svälla och fluffa till sig efter att det gått klart är en bra idé även i riskokaren, det blir betydligt godare. Att röra runt med en kniv eller sked för att fluffa upp riset efter kokning gör det också mer fluffigt.
Vilka olika typer av ris kan man göra i en riskokare?
Man kan göra alla typer av ris i en riskokare, allt från långkornigt ris (basmati och jasmin), till mellankornigt och kortkornigt går att laga. De flesta modeller kan dessutom ställas in för att optimalt koka just den typen av ris som läggs i.
Hur gjordes riskokare testet?
Riskokartestet utfördes genom en kombination expertåsikter, konsumenters recensioner, modellernas tekniska specifikationer samt hur varumärkena själva beskrev de. Man utvärderade bland annat resultat, kvalitet, användarvänlighet, funktionalitet, pris och snittbetyg.
Genom ungefär 50 kundrecensioner och produktbeskrivningar bildade man sig en uppfattning om hur riskokarna presterade i verkligheten. Det var utifrån dessa texter som man sedan sammanställde tester och alla recensionerna.