Hem Vinvärlden Rita Marques Ferreira – tjejen med ett tydligt vinkoncept

Rita Marques Ferreira – tjejen med ett tydligt vinkoncept

av Livets Goda

”Vår grundsyn på vin har flera gemensamma nämnare” berättar Rita. ”Särskilt när det kommer till syra och friskhet. Något som gör skördedatumet till en av grundpelarna vid definitionen av våra viner. Mina i Douro, Ricardos på Madeira. Jag bjöd därför in Ricardo Diogo att komma till Dourodalen och producera starkvin tillsammans med mig” fortsätter den unga vinmakaren som redan samlat på sig mer än ett decennium av vinmakarkunskap världen runt.

”Ricardo fick mig att tänka i nya banor, varför vi gör på ett speciellt sätt, och tillsammans skapade vi en helt ny stil av portvin. En friskare och lättare sådan som dessutom är tidigt drickvänlig. Det faktum att mina vingårdar är belägna på hög höjd uppmuntrade till en friskare stil, tack vare den naturligt höga syran” berättar hon. ”Druvorna till det vita portvinet hämtades från en granitrik vingård med pre-phylloxera rankor och skördades förhållandevis tidigt. Fottrampat och sedan efter jäsning och tillsats av den 77-procentiga vinspriten, så har vinet lagrats nio månader i ståltank. Friskheten är a och o här” berättar Rita som även producerat en Ruby Port tillsammans med Ricardo. ”Plus en tawny men det dröjer ännu flera år innan den släpps. Fast det gör inget, vi är fortfarande unga” säger Rita som även planerar ett bordsvin tillsammans med Barbeito på Madeira.

ETT AV DE MEST SPÄNNANDE NAMNEN i Douro idag är Conceito som kort och gott betyder koncept. När Rita startade upp så kom hennes mor Carla Ferreira med ett erbjudande som lätt hade kunnat förpliktiga; gör vin från familjens egna Quintas. Vid tiden för andra världskriget så köpte Carlas far och bror två vingårdar i Douro Superior men druvorna såldes vidare till portvinshusen. Ritas mor förvärvade ytterligare lägen efter att hon tagit över men läget var det samma när det kom till produktion; allt såldes vidare. Som nyutexaminerad oenolog och med ett ansvar över ca 80 hektar vinodlingar så var det med andra ord ett stort ansvar för Rita Marques Ferreira. Nu var det hon som skulle säkerställa inkomstkällan och starta upp egen produktion.

Familjens egendomar ligger i Teja-dalen i östra Douro. De är numer fem till antalet; Quinta da Veiga, Quinta Vale de Cavalos, Quinta do Cabido, Quinta do Chão do Pereiro och Quinta do Menir. De mer granitrika markerna är planterade med gröna druvor och de med skifferdominans har enkom blå druvor. Granit är oftast förekommande på högre höjd, i Conceitos fall runt 600 meter över havet, och det säkerställer de vita vinernas friskhet. Dessutom är Teja ett svalare mikroklimat vilket uppmuntrar till bordsviner. Historiskt sett var det dock den begränsande faktorn varför druvorna inte ansågs lika bra för portvin som exempelvis i Cima Corgo, kärnan av Douro. Något som resulterade i sämre klassificerade marker och lägre kilopriser när druvorna såldes.

KANSKE VAR DET JUST DÄRFÖR SOM RITAS MOR såg en ny möjlighet i och med dotterns talang för bordsviner. DOC Douro, klassificeringen för bordsvinerna, hade tillkommit 1979 och kvaliteten på vinerna hade inte bara fått ett rejält kvalitetslyft, vinerna drog även till sig ett internationellt intresse. Sannolikheten för en bättre ekonomisk utdelning jämfört med att sälja druvorna billigt till portvinshusen var därför inte helt otänkbar. Så länge man hade ett tydligt koncept.

”I Quinta da Veiga planterade min familj bastardo” berättar Rita. För ett sekel sedan var det en av de mest planterade druvorna i Douro tillsammans med alvarelhão, en blå druva som numer kanske mer förknippas med Vinho Verde. De hade en aromatik och struktur som då var uppskattad. I takt med att portvinerna blev allt mörkare i färgen så trängdes de till färgen bleka bastardo och alvarelhão allt längre ut i periferin. Men bastardo kunde uppnå höga mustvikter och det uppskattades av portvinshusen så det förklarar varför vi planterade fem hektar av druvan. Jag bestämde mig däremot för att göra ett bordsvin istället av bastardo, druvan som heter trousseau i Frankrike. Vi fottrampar klasarna med stjälkar och vinet ser aldrig någon ek. För att inte få för hög mustvikt skördar vi dessutom lite tidigare även om vi har ett gynnsamt mikroklimat i Teja” berättar Rita.

BASTARDO FRÅN CONCEITO KAN KNAPPAST kategoriseras som representativt för dagens Douro när det kommer till bordsviner, även om det finns en försiktig trend där druvsorter som bastardo, tinta amarela, tinto cão, rufete och touriga francesa allt mer uppskattas för sin lättare, mer syrarika och aromatiska stil. Druvor bättre ämnade för bordsviner enligt Anselmo Mendes som är vinmakare vid Douro-egendomen Quinta dos Frades. Men Ritas vin på druvan har snabbt vunnit en trogen följarskara sedan vinets första årgång 2007 och det är lätt att förstå varför. Det transparenta rödvinet har en parfymerad doft, svalhet, röda bär och en uppfriskande lätt grönhet i gynnsamma år. Smaken är dansant och får en att associera till bättre Beaujolais. Syran är pigg men frukten har en tydligare fenolisk mognad än exempelvis gamay. Rita berättar att det är en tuff druva att arbeta med då den lätt oxiderar så får man vara vaksam. Bastardo från Conceito är ett vin värt att hålla utkik efter och som brukar dyka upp i Sverige med jämna mellanrum.

RITAS VINER ÄR ÖVERHUVUDTAGET inte särskilt extraherade, något som lätt tenderar bli fallet i många DOC Douro. Mikroklimatet hjälper henne såklart att åstadkomma detta men än mer är det filosofin som lägger grunden. Hon vill ha viner som är tidigt njutbara men som även har strukturen för lagring. Toppvinerna, den vita respektive röda Conceito är talande exempel på detta. Druvorna till Conceito Branco hämtas från en granitdominerad vingård belägen 600 meter över havet. Stockarna som är pre-phylloxera och således av ansenlig ålder, producerar endast ett fåtal klasar per ranka samtidigt som de har ett utvecklat rotsystem. Med andra ord, ingen mening att extrahera. Topografin ser till att nätterna är kalla och just temperaturväxlingarna mellan natt och dag säkrar friskheten och den bibehållna syran. Druvorna? För gemene man idel okända namn som códega, rabigato, gouveio, folgazão, donzelinho branco och ytterligare en handfull sorter. Slutresultatet är ett minst sagt personligt vin som tydligt uttrycker såväl växtläge som gamla stockars betydelse. Conceito Branco spenderar runt 10 månader i använda franska ekfat med regelbunden omrörning av jästfällningen.

CONCEITO TINTO ÄR STÖPT I EN MER modern stil utan att på något sätt ge avkall på sitt växtläge i skifferrik jord. De äldsta stockarna används, rankor med en snittålder runt 80 år. Druvsorterna är drygt 20 till antalet och det är med andra ord tal om en field blend. Med ålder och när olika sorter är planterade slumpartat tillsammans så tycks de anpassa sig till varandra och mogna ungefär samtidigt. Vid nyplanteringar idag är det dock mer vanligt att separera de olika sorterna, något som lär ha såväl fördelar som nackdelar. Det röda toppvinet spenderar mer än ett och ett halvt år i franska ekfat där ungefär hälften är nya. Vinet andas elegans redan i sin ungdom även om det mår bra av lagring och faten integreras med vinet.

Familjen säljer än idag druvor till portvinshusen men endast från de lägen som Rita anse vara mindre intressanta för bordsvin; det vill säga varmare lägen där syran lätt tappar. Något som får betydligt större inverkan på bordsvinet än portvinet. Övriga druvor använder man till att producera två viner som är mer omedelbart tillgängliga vid släpp, en Contraste tinto och en Contraste branco. Konceptet är detsamma som med toppvinerna, granit och högre höjd för det vita, skiffer för det röda. Bägge lagras på såväl fat som ståltankar.

RITA HAR STUDERAT I DOURO OCH BORDEAUX och har arbetat i såväl Marlborough på Nya Zealand som i Stellenbosch i Sydafrika. I de två sistnämnda länderna har hon även producerat vin under Conceito-etiketten. På hemmaplan visade hon ett stort intresse för alvarinho-druvan som mest förknippas med Vinho Verde och 2010 började hon därför producera en mindre mängd hos Anselmo Mendes, på druvor som hon hämtade från en 40 år gammal mark i Monção, längst upp vid gränslandet mot Spanien. Vinet når Sverige för första gången i mars och är väl värt att beställa.

Rita Marques är en tänkande och intelligent vinmakare som tydligt följer en linje i sitt arbete. Förutom att ha en klar bild om hur hon vill att vinerna ska uttrycka östra Dourodalens något svalare klimat så har hon även under drygt tio år arbetat ekologiskt med familjens marker. Ingen gödning eller besprutning även om arbetet inte är ekologiskt certifierat. Och som kronan på verket har hon även insett vikten av en röd tråd i marknadsföringen av de olika vinetiketterna från Conceito; något som tydliggörs i samarbetet med formgivaren och konstnären João Noutel. För hur bra innehåll du än må ha i din flaska så ska aldrig en etikett och flaskas utformning underskattas. Det vet Rita.

Ett urval av viner från Conceito provade av Livets Goda

 

Vita viner

2013 Contraste Branco (artikel 78403 BS, 140 kr)
90 LGP Ett fantastiskt år för vit Douro och sannolikt den främsta vita Contraste så här långt även om såväl 2014 och 2015 lär ge den en rejäl kamp om titeln. Yngre stockar ger här ett vin med toner av limeskal, grape, modellera och cox orange. Imponerande ren smak, fin struktur, syra och ett ganska stramt svalt intryck. Stenfrukter, örter och våta stenar. Har utvecklingspotential.

2015 Conceito Alvarinho (artikel 78705 BS, 219 kr, släpps 1 mars)
92 LGP Ritas alvarinho hämtas från mer än 40 år gamla rankor i underregionen Monção e Melgaço i Vinho Verde. Årgången anses vara den främsta i regionen under 2000-talet och det märks i vinet. Tät, något knuten doft med stenkross, persika, omogen ananas, citrusfrukter och en viss blommighet. I smaken handlar allt om precision och struktur. Läcker stram frukt som ändå drar åt det tropiska hållet plus ett stänk stenfrukter, våta stenar och grape. Härlig nerv i syran och eftersmaken är lång och klingande ren. Här finns potential för lagring, säkerligen uppåt decenniet.

2012 Conceito Branco (artikel 70471 BS, 300 kr)
92 LGP Ljus gul färg med ett lätt grönskimmer. Doften är inbjudande med både solvarma tropiska frukter och stenfrukter, osande våta stenar, rök, tagetesblommor och en fatkryddig nyans. Oerhört välbalanserad gomkänsla med toner av persika, papaya, stenkross och vanilj. Ännu något oförlöst. Uppfriskande syra som ger den nödvändiga ryggraden. Långt, rent avslut. Ett vin som formligen skriker ut sitt växtläge. Har ytterligare ett par års utveckling i sig men lär hålla betydligt längre. Strålande vin med maxad personlighet.

2013 Conceito Branco (ännu inte tillgängligt i Sverige)
93 LGP Ljus blek gul färg med ett lätt grönskimmer. Stram doft med svala stenfrukter, örter, vanilj, fuktiga stenar och en touch av Oolong-te. Syradriven smak med tät fruktighet, främst stenfrukter men även ett försiktigt drag av omogen ananas, fat, rök och jasmin. Trots en markerad syra så har vinet en krämig nyans, sannolikt på grund av regelbunden omrörning av jästfällningen i vinet vid lagringen. Långt, stilrent avslut. Stor potential här men kräver sannolikt minst två-tre år till. Ett år där de vita Douro-vinerna överlag slår de röda, mycket tack vare att de skördades tidigare och således undvek regnovädret i mitten av september.

Röda viner

2012 Contraste Tinto (artikel 70786 BS, 140 kr)
90 LGP I den röda Contraste blir Ritas vinmakningsteknik väldigt tydlig. Här är det tal om elegans framför kraft, något som nästan indikeras redan på den transparenta färgen. Ännu något knuten doft som dock utvecklas fint i glaset och visar upp nyanser av viol, grusväg, körsbär, plommon och en delikat kryddighet. Smaken är trots en varm årgång ytterst balanserad, tät och uppvisar såväl struktur som omedelbar charm. Plommonskal, violpastill och mörka körsbär i skön mix. Ytterst försiktig fatkaraktär. Ett vin som vinner på fortsatt lagring men som med en timmes dekantering är riktigt fin redan idag.

2014 Contraste Tinto (artikel 77367 BS, 145 kr, släpps 1 mars)
89 LGP Ett vin som påminner i stilen om 2012:an men som har en något svalare karaktär och annorlunda tanninstruktur. Doften är ännu ungdomlig med nyanser av mörka bär, fat, viol och stenkross. Med luftning blir doften mer generös men stannar på den eleganta sidan. Smakmässigt ännu ung, något knuten och med markerade, lätt stjälkiga tanniner som ändå är mogna. Plommonskal, söt lakrits, björnbär och en kryddig ton från faten. Mår bra av viss lagring och lär utvecklas under flera år. Dekantera om du dricker idag och servera vid 16 C då Contraste vinner på en svalare servering. Väldigt bra vin.

2013 Conceito Tinto (artikel 92501, 270 kr, TS 3 mars)
93 LGP Ett vin som skiljer sig en hel del från 2011:an. Sent inkommande regnväder i september visar här att det inte enbart är av ondo utan rankorna får en sista näringsskjuts in i mål. 2013 är ett vin i sin linda. Doften är ännu dominerad av ekfaten med kryddiga nyanser, tobak, och mörk choklad men bakom lurar björnbär, violer och en rökig mineralitet. Tät, kryddig smak med toner av cederträ, mörka bär, violpastill och lagerblad. Allt svarvat i en elegant stil men med tydliga tanniner. Ett vin för källaren och som mår bra av ytterligare tre-fyra år innan första korken dras.

2011 Conceito Tinta (artikel 70209 BS, 296 kr)
94 LGP Ett vin med fantastisk potential. Från rankor med en snittålder runt 80 år hämtar Rita druvorna till sitt toppvin. Här finns såväl de mer tanninrika såsom touriga nacional men även druvor som bidrar med aromatik och komplexitet som touriga franca och tinta amarela. Färgen är tät men ändå med viss transparens. Begynnande mognadstoner i bouqueten även om det lär dröja flera år innan 2011:an har landat. Faten har i nuläget ett visst grepp men lär integreras fint. Viol, mörka bär, piptobak, modellera och kryddiga toner från fatet. I smaken blir Ritas stil mer tydlig. Läcker struktur men ändå med markerade tanniner och syra som indikerar ett långt liv. Aldrig bombastiskt utan här styr elegans och precision. Lång, tät smak. Ett strålande vin som lär utvecklas positivt i minst tio ytterligare år.

Vitt portvin

Concerto by Barbeito (ännu inte tillgängligt i Sverige)
91 LGP
Gyllene gul färg. Stor, inbjudande doft med toner av tropiska frukter, honung, örter och jasmin. Atypisk för en vit port. Smaken är tät, frukten generös och syran bär sötman ypperligt. Torkade tropiska frukter, ananas främst, honung och en lätt rökighet. Visst, viss avsaknad av komplexitet men det kompenseras av en för vit port läcker friskhet och frukt. Ingen årgång indikerad då vinet inte når upp till kravet om sju års lagring men det är från 2014. 2000 halvlitersflaskor har producerats av vinets första upplaga.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING