Hem NyheterNyhet WB Rob Roy – En skotsk rebell

Rob Roy – En skotsk rebell

av Livets Goda

Många i Sveriges avlånga land känner till den klassiska drinken Manhattan. En cocktail där mörkt möter ljust genom brun och klar sprit. Tillsammans med dry martini, vermouth och sin garnering skapar den en balans i cocktailcosmos som yin och yang.

En klassisk Manhattan blandas med fördel på rågwhiskey, söt vermouth och några stänk cocktailbitters Det finns otaliga variationer på den här klassiska drinken och en av dem är Rob Roy.

Namnet har den fått efter mannen som kallats Skottlands Robin Hood, en hjälte som det gjorts både filmer och operor om.  Efter en premiär i New York redan 1894 döpte en bartender på det legendariska Waldorf Astoria drinken till Rob Roy som en hyllning till den skotska folkhjälten.

Detta ger en fantastiskt komplex drink där rökigheten från den skotska whiskyn gifter sig med den behagliga bitterheten som finns i både i Vermouth och i bittern i sig. En given pjäs att smälla in i cocktail-repertoaren när det vankas cocktailkväll.

Black Bottle är en blended skotsk whisky. Den innehåller både maltwhisky och islaywhisky. Antica Formula brukar kallas Vermouthens Rolls-Royce och har sedan 1786 skapats efter ett hemligt recept med ursprung i Italien. Rekommendationen är att använde Fernet Branca som bitter i Rob Roy då det räcker med bara några få stänk för att få den perfekta balansen mellan bitterhet, rökighet och en angenäm fräschör.

Ingredienser

4 cl Black Bottle Whisky
2 cl Antica Formula Vermouth
1 stänk bitter (med fördel Fernet-Branca)

Så här gör du:
Häll alla ingredienser i ett glas fullt med is.
Rör om och sila upp i ett kylt cocktailglas.
Garnera med ett cocktailbär eller en apelsinzest.

RELATERAD LÄSNING