Hem Whisky & Bourbon Rob Roy – tidlös drink baserad på högklassig single malt från Jura

Rob Roy – tidlös drink baserad på högklassig single malt från Jura

av Livets Goda

Jura är ön med bara ett drygt hundratal invånare, som ligger i ögruppen Hebriderna på Skottlands västkust. Det finns bara en väg, en pub och ett destilleri – öns stolthet, vilket startade sin historia redan 1810. Det är svidande vackert här och whisky, ja den håller högsta klass. Därför använder vi Jura 10 Years Old som bas när det ska blandas en klassisk drink som vi bara älskar – Rob Roy.

Rob Roy är mer eller mindre släkt med Manhattan men där den senare använder sig av bourbon eller rye whiskey så står Rob Roy på skotsk grund. Cocktailen skapades i slutet av 1800-talet av en bartender vid Waldorf Astoria på Manhattan (såklart) och fick sitt namn efter operettpremiären som precis ägt rum i New York då – föreställningen baserades vagt på den skotska hjälten Rob Roy MacGregor.

Juras 10 Years Old (art.nr. 80415, 700 ml, 40%, 399 kr, 91 p) är av naturliga orsaker maritim i sitt anslag med saltstänkta havsvindar i såväl doft som smak och som backas upp av kryddiga fatnyanser, honung, ett stänk tjära men även äpple och citrusslungade körsbär. Det är en balanserad och välstrukturerad single malt som är graciös i sin kraft. Perfekt till en Rob Roy helt enkelt!

Rob Roy

Recept

4 cl Jura 10 Years Old
2 cl röd Vermouth av bättre kvalitet
Ett par stänk Angostura Bitter

Tillbehör
Cocktailkörsbär
Istärningar
Shaker
Tandpetare

Så här gör du

Kyl ett cocktailglas genom att ställa det i kylskåpet. Lägg istärningar i shakern och mät upp whisky, vermouth och angostura. Skaka rejält. ta fram ditt kylda glas, sila upp och dekorera med cocktailkörsbär på en tandpetare. Ha ingen is i glaset.

Karaktär
Tack vare högklassiga råvaror blir detta en riktig höjdarcocktail där såväl single malt som vermouth får skina tillsammans och samtidigt förflyttar dig tillbaka till 1894 och Waldorf Astoria i New York!

Tilltugg
Till vår Rob Roy serverar vi gärna ett snacks med viss sälta då det finns en diskret sötma i drinken. Rostade solrosfrön är vansinnigt läckert och än bättre, lätt att göra. Hetta upp en påse med solrosfrön (300-400 gram)  i en stekpanna. De ska torrostas och röras om i några minuter. Addera havssalt (ca 2 tsk ), riv några varv med svartpepparkvarnen och likaså med rosépepparn. Ha i lite rökt paprikapulver. Häll sedan på en halv deciliter vatten och rör om. Vattnet får fröna att absorbera upp kryddningen och det gäller nu att vända fröna ständigt under några minuter på lägre värme för du vill inte bränna dem. När det är torra så är det bara att servera till drinken.

Whiskyn finner man på Systembolaget HÄR >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING