“Tidigare har det svenska mästerskapet varit utslagstävling för vem som ska få äran att representera Sverige i världsmästerskapet. Då det framför allt har varit yngre eller mindre rutinerade sommelierer som har tävlat i svenska mästerskapet, har man ändrat rutinerna och istället satt upp en särskilt utslagstävling bland tidigare svenska mästare. “”På så sätt hoppas vi kunna höja nivån på våra representanter och därmed öka chansen att nå en bra placering i de internationella tävlingarna””, berättar juryns ordförande Sören Polonius, som också är ledare för det svenska sommelierlandslaget. Bakom lyckta dörrar tävlade således de tidigare mästarna Robert Andersson, Fredrik Horn, Beatrice Becher och Fredrik Hierner mot varandra. Momenten var de klassiska med en svår teoretisk skrivning, dekantering och servering av vin, korrigering av en felaktig vinlista, rekommendationer av viner till en meny samt blindprovning av tre viner. En annan detalj som juryn bedömde var hållningen och språket. “”Nivån på vinerna var hög och det var en svår provning””, säger en av jurymedlemmarna, Andreas Larsson, den enda svenska sommelier som har nått hela vägen fram till en världsmästartitel. “”Den som imponerade allra mest på oss i juryn var Fredrik Horn, som gjorde en fantastiskt bra provning””, säger han och lägger till att provningen innehöll ett vin av grüner veltliner från 1997, en cabernet franc från Mendoza och ett sent skördat vin av sémillon och petite arvine från Valais i Schweiz. Juryn hade fått förstärkning av tyska Markus del Monego (världsmästare och master of wine), Heini Peterson (ordförande i norska sommelierföreningen), Dan Lystad (tidigare norsk mästare) och Arvid Rosengren (svensk och nordisk mästare samt Europamästare 2014). Det blev en jämn tävling på hög nivå, men det som till slut gjorde att Robert Andersson vann tävlingen var att han var stark i alla moment. “”Jag är såklart nöjd över min insats, att jag vann berodde säkert på att jag inte gjorde något konstigt eller dåligt i något av momenten, men jag kände mig lite ringrostig””, säger en lättad och glad Robert Andersson till Livets Goda direkt efter tävlingen. “”Jag har ju faktiskt vare sig tränat eller tävlat sedan nordiska mästerskapen 2012, dessutom har det varit lite rörigt den senaste tiden eftersom jag också ha avslutat min tjänst uppe på Fäviken Magasinet och flyttat till Stockholm. För Robert Andersson väntar nu närmast öppning av vinbaren Hornstulls Bodega på Södermalm tillsammans med vännen Fredrik Iveskär, sedan stundar hård träning. “”Under året kommer jag framför allt att ge teorin en ordentlig genomgång, men under nästa år kommer jag att satsa mycket mer på träning med de praktiska momenten””, säger han. Arvid Rosengren är tack vare sin Europatitel direktkvalificerad till världsmästerskapet, som kommer att äga rum i Mendoza i Argentina.”
881