1

Robert Mondavi Private Selection – en högst välkommen sauvignon blanc!

Du som följer mina vintips har kanske redan noterat det, min kärlek till sauvignon blanc. Av någon ytterst märklig anledning har många vinskribenter aldrig tagit till sig denna eminenta druvsort som hör till de absolut främsta på att uttrycka sitt växtläge. Ja, sauvignon blanc hör till de aromatiska sorterna men det gör riesling också men ändå så uppmärksammas allt för sällan sauvignon-druvans komplexitet och variationsrikedom. Jag fascineras av dess mångfald och hur lätt den är att ta till sig samtidigt som det i många exemplar finns så mycket mer bakom den inbjudande aromatiken.

När nu Robert Mondavis Private Selection på just sauvignon blanc nått i stort sett samtliga Systembolagsbutiker så fyller den i min värld ett tomrum som funnits där allt för länge; en kustnära och sval sauvignon blanc från Kalifornien är nämligen så annorlunda i sitt uttryck jämfört med Loire, Nya Zealand eller sydafrikanska versioner på druvan. Prova själv så förstår du vad jag menar!

Niklas intryck av 2020 Robert Mondavi Private Selection Sauvignon Blanc

Här bjuds en fruktdriven sauvignon blanc med tropiska vindar som lierar sig fint med det aromatiskt gräsiga anslaget som druvan uppvisar. Passionsfrukt, mango, päron, mogen citrus och balanserad grönväxtlighet står för doftintrycken och smaken är ännu ungdomligt pigg med fräsig syra och stenfruktiga nyanser i torr, fruktgenerös stil där druvans vegetala karaktär framträder på ett sansat och svalt vis. Tropiska hintar och grapefrukt följer med i den rätt långa finalen.

87 p

Ett vin som visar varför det bör stå en kalifornisk sauvignon blanc på butikernas hyllor för druvan får sitt alldeles egna uttryck i regionens kustnära odlingar. Det är ingen Loire look-a-like men inte heller den ofta övertydliga nyazeeländska stilen eller den mer tropiskt rika sydafrikanska. Robert Mondavis version hittar helt enkelt en stil som rör sig längs medelvägen av de nämnda och man gör det riktigt bra.

Mondavis Private Selection har artikelnummer 2746 och en flaska (750 ml, 13,5%) kostar 129 kronor. Vinet finner du i samtliga av Systembolagets butiker.

Till Systembolaget HÄR >>>