Hem Vinvärlden Roberto Henriquez – en annan del av Chile

Roberto Henriquez – en annan del av Chile

av Livets Goda

Roberto (t.v) med sin vän Derek Mossman som driver Garage Wine Co

Det nya Chile, eller kanske mer det andra, har sakta seglat upp de senaste 15-20 åren men boomat det senaste decenniet. I vårt senaste besök i landet var antalet nya namn för oss i flertal och kvaliteten och personligheten i dessa viner var allt som oftast på hög nivå. Framförallt var det viner som gärna berättade en historia som inte var dränkt i fat eller extraktion.

Roberto Henriquez är en av dessa och han har sin bas i Itata och Bio Bio i södra Chile, närmare 500 km från huvudstaden. Det är här det händer, här som mycket av det andra Chile formas just nu och det har delvis sin förklaring i att klimatet är svalare. Att det sedan varit lite oförstörd landsbygd (om jordbävningarna inte räknas in) med riktigt gamla rankor så är det förståeligt varför allt fler finner vägen hit, även de större etablerade husen. Mycket mer om Chile och bland annat Roberto Henriquez läser du i årets sista Livets Goda som utkommer i december.

2018 Molino del Ciego Semillon, Itata (artikel 92510, 219 kr, 91 p)
Det fanns en tid när semillon var en av landets viktigaste och mest planterade gröna druvsorter bara för att helt försvinna och omympas eller ryckas upp när landet anpassade sig till en chardonnay och sauvignon blanc-törstande värld. Tack och lov hittar semillon åter tillbaka igen och Roberto hämtar sin från en liten vingård i Itata, en region du lär höra mycket mer från i framtiden. Rankor som närmar sig seklet, på sin egen rot såklart då Chile aldrig drabbats av vinlusen, och vinet har fått en månad med skalkontakt och några månaders avslutning på använda fat.

Här möts du av en gyllene gul färg, doften hoppar ur glaset med mynta, en hint av eukalyptus, kryddhylla och gula frukter med ett stänk torkade apelsinskal. Svagt oxidativ men oerhört rent uttryck. Livlig smak med svag tanninstruktur som skänker fräschör och djup till de torkade örterna, citrus och de fuktiga stenkrosstonerna och vinet får dig bara att sitta där och fånle. Kan säkerligen ligga något men vi hade druckit den för mötet med den ungdomliga frukten är mitt i prick nu.

2018 Santa Cruz de Coya País, Bio Bio (artikel 95430, 179 kr, 90 p)
Vi tar det direkt så inga oklarheter råder; país är inte guds gåva till vitis vinifera-familjen men det rykte den haft som bulkvin framförallt i södra Chile är oförtjänt. Framförallt då de flesta rankor idag är minst seklet gamla, i Robertos fall 200 år, ja då får du en annan smakprofil. Behandlar du dessutom druvan med respekt så är det många som lär missta den för en mycket seriös Beaujolais då likheterna är flera, inte minst den härskande jordmånen i Chile som är granit. Druvan förresten, är ursprungligen den spanska listán prieto men då det var kärnor som planterats i Chile så är skillnaderna idag sannolikt större då genmaterialet ändras när det inte är sticklingar som åker i jorden.

Robertos país är skönt mörkbärig i sitt anslag med svarta körsbär i spetsen men med luft kikar lite färskmosade jordgubbar också fram. Det är lite sådär småbusigt och lekfullt i såväl nos som gom och särskilt vinets straa fruktdriv i juicy stil fångar din uppmärksamhet och det är definitivt inte utan struktur. Snyggt långt kryddfäste i finalen. Ett vin som lär hitta många fans och som visar vad druvan är kapabel till!

Bägge viner lanseras i små mängder idag, den 4 oktober.

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING