Hem Whisky & Bourbon Rockys återkomst: Sveriges mest öldrickande hund är tillbaka – med en Pilsner Urquell i handen

Rockys återkomst: Sveriges mest öldrickande hund är tillbaka – med en Pilsner Urquell i handen

av Livets Goda

I april 2018 meddelade Martin Kellerman att hans sista strip med hunden Rocky var ritad. En plötslig sorti som gjorde tusentals Rocky-fans förkrossade. Serien var för många som en kär gammal vän; en daglig skildring av Stockholm och livet som ungkarl med allt vad det innebär – relationsproblem, vardagsångest, bostadsletande, hiphopspelningar, krogbesök och inte minst öldrickande. Kärleken till öl var också det som lockade Kellerman att åter fatta pennan – något som skildras i den nya Rocky-illustrationen. Det nya verket är framtaget i samarbete med Pilsner Urquell; ölen som råkar vara Kellermans såväl som Rockys personliga favorit.

Samarbetet med Kellerman är en del av Pilsner Urquells koncept The Originals. Pilsner Urquell bryggs än idag på samma vis som vid starten år 1842 och idag består ungefär 90 % av världens öl av varianter på detta originalrecept på gyllene lager. Pilsner Urquell kan därför sägas vara ett riktigt original inom ölvärlden och det är detta man tagit fasta på när man utvecklat The Originals. Inom ramen för konceptet gör man spännande samarbeten med äkta original från en rad olika områden.

– Tanken med The Originals är att hylla original som har fortsatt göra sin grej över tid, lite som vi på Pilsner Urquell. Och jag tror många håller med mig om att Martin Kellerman verkligen passar in i den beskrivningen. Därför är vi såklart väldigt glada över det här samarbetet och att vi har lyckats övertala honom att återuppliva Rocky igen – om så bara för en helg, säger Christoffer Cavalli-Björkman, Brand Manager på Pilsner Urquell.

I 20 år tecknade Martin Kellerman seriefiguren Rocky dagligen i svensk press. Först i Metro, därefter Aftonbladet och sedan 2004 i Dagens Nyheter. Rocky har beskrivits som en generationsroman i paritet med Karl Ove Knausgårds Min Kamp. Rocky har genom åren blivit teaterpjäs, frimärke, animerad film och tv-serie, och Martin Kellerman har tilldelats priser såsom Urhunden, Bernspriset och Stockholms stads Bellmanpris. Den nya illustrationen blir det första Kellerman publicerar sedan han slutade teckna Rocky i fjol.

Rocky-utställning på Sandhäxan
Den nya illustrationen visas upp under en utställning på uppmärksammade Sandhäxan i Stockholm; tillsammans med en rad tidigare publicerade originalstrippar som porträtterar en öldrickande Rocky. Därmed lämnar Rocky söders höjder och stammishak som Sjögräs, Marie Laveau och Koh Phangan för Vasastans mest omtalade mackor – dock fortfarande med favoritölen Pilsner Urquell i handen. Under utställningen kan besökare titta på Kellermans verk, njuta av Sandhäxans specialframtagna “Rockymacka” tillsammans med en Pilsner Urquell och även köpa originalverken som ställs ut. Dessutom finns den nya illustrationen att köpa i form av ett signerat och numrerat print som tryckts i en limiterad upplaga om 100 ex.

Printet kommer också finnas att köpa online på http://www.pilsnerurquellxrocky.se/.

Utställningen pågår 27–28 september på restaurang Sandhäxan, Gästrikegatan 13.
Öppettiderna är 11:30-21:00 båda dagarna.

RELATERAD LÄSNING