Röd nyhet från Provence – Villa Madeleine Coteaux d’Aix en Provence

av Livets Goda

Den 3 mars lanseras Villa Madeleine på ett hundratal systembolagsbutiker – och blir därmed det första röda vinet från rosévinsdistriktet Coteaux d’Aix en Provence att ta plats på hyllan i ordinarie sortiment.

Bakom vinet står duon Gregory Hecht och François Bannier, som gjort vin tillsammans i södra Frankrike sedan 2001. Med en bakgrund i Champagne hos hus som Veuve Clicquot och Charles Heidseick har François Bannier lärt sig värdet av en perfekt cuvée, en blandning av olika viner. Just att hitta den perfekta blenden av viner från samma odlingsområde är en grundidé för Hecht & Bannier. Genom ett noggrant urval av de bästa vinerna från regioner som Coteaux d’Aix en Provence, Minervois och Saint Chinian uppnår de balanserade, prisbelönta drycker som uttrycker essensen både av sin region och av dess vinmakare.

Vinet är uppkallat efter en egendom med anor från 1776 som ägarduon precis köpt. Villa Madeleine i sin tur har fått sitt namn efter Provence eget skyddshelgon Marie-Madeleine. Enligt sägnen ska hon ha varit på flykt från den romerska armén och fick till slut skydd i Provence.

Villa Madeleine är en makalös plats med utsikt över Medelhavet. Från verandan kan du se hela vägen från vingårdarna i Castellet till stränderna i Bandol, och huset är omgärdat av citron- och olivträd. Druvorna till Villa Madeleine 2023 kommer från tre olika områden med helt olika terroir: Venelles, Eyaglières och Lambesc. Vad alla har gemensamt är den torra Mistralvinden som snabbt torkar upp vingårdarna när det regnar. Cabernet Sauvignon och Syrah från gamla stockar ger struktur och frukt, medan Grenache ger komplexitet och karaktär. Lagringen på fat ger en rund och mjuk munkänsla. François Bannier, ägare

Villa Madeleine Coteaux d’Aix en Provence 2023
Nr 51662 (750 ml, 13,5%) 149 kr
Druvsorter: 50% syrah, 40% cabernet sauvignon och 10% grenache
Lagring: 20 % av vinet lagrades i franska 225-liters fat under 10 månader, medan 30 % av vinet har lagrades i franska 7500-liters fat under 10 månader.
Jordmån: Lera, sand- och kalksten