Rodenbach Alexander - körsbärsölets referensram!

Niklas Jörgensen 19 Jun, 2019
Whisky och Bourbon Syrlig öl med frukt? Ja, är det något belgarna kan så är det just detta och en av de främsta var länge Rodenbach innan de fick ekonomiska besvär. Men man är sedan ett par år igång igen med sin ikonöl Alexander och det är en av de mest ljuvliga körsbärsöl du kan tänka dig!

Du som följer mina öltips vet att Belgien står högt i kurs och då rör det sig inte enbart om klosterölen med starkare styrka - lika säkra är man på bär- och fruktsyrlig öl som idag sett en renässans runt om i världen. Men få klår ännu belgarna på fingrarna och bland de vassaste körsbärsölen som står att finna hör utan tvivel Rodenbachs Alexander.

Alexander kom till under mitten 1986 som en hyllning till Alexander Rodenbachs födelse 200 år tidigare. Han startade bryggeriet och var något av en entreprenör, och trots sina begränsningar, han blev blind redan vid elva års ålder, så lyckades han med en karriär som bryggmästare, riksdagsman och borgmästare. Ja, även författare. Ölet blev snabbt en ikon när det introducerades men bryggeriet hamnade i en ekonomiskt trång sits och lade ner produktionen 1999. 19 år senare väcktes Alexander dock åter till lov och det är vi ölentusiaster begeistrade över! Lagrat i stora gamla ekfat, vissa mer än 150 år, och där två tredjedelar av ölen är två år gammal, resten nybryggd. Körsbären åker ner i och lagringen fortsätter under en lång tid. Resultatet? Buteljerad lycka!

Niklas om Rodenbach Alexander
Första intrycket bjuder den fina skumkronan på som tillsammans med en bronsskimrande bärnstensröd sätter nivån. Bouqueten visar upp essensen av syrliga aromatiska körsbär, ett stänk bittermandel och en lätt oxidativ ton som är vansinnigt enkel att falla pladask för. Lite stenkällare och farin kompletterar den komplexa nosen. Smaken smeker medhårs men med en subtil och mångfacetterad precision där diskret sötma, syrlig körsbärskärna och saliverande saftighet sitter perfekt samman. Plus i kanten för att hela bygget snörper ihop fint i avslutet.

Niklas intryck: 95 / 100

Rodenbach Alexander har artikelnummer 11736 och en 750 ml flaska kostar 99 kronor. I skrivande stund finner du den i 173 Systembolagsbutiker, till resten beställer du Alexander utan extra kostnad.


Gaja Barbaresco 2016 har landat

Vin Älskar man Nebbiolo kan detta vara ett av årets viktigaste…
19 Sep, 2019

Thomas Sjögren testar Scanpan TechnIQ

Mat och Restaurang Höstens stekheta nyhet från Scanpan heter TechnIQ! Det är en…
17 Sep, 2019

Rockys återkomst: Sveriges mest öldrickande hund är tillbaka - med en Pilsner Urquell i handen

Whisky och Bourbon Pilsner Urquell fortsätter samarbeta med äkta original och näst på…
16 Sep, 2019

Pocket by Pontus dukar upp på Lidingö

Mat och Restaurang Nya Lidingö Stadshus får nu ett förstklassigt restaurangtillskott när krögaren…
16 Sep, 2019

Ulrika Brydling tilldelas Karin Franssons mentorpris 2019

Mat och Restaurang Ulrika Brydling har tilldelats Karin Franssons mentorpris 2019. Priset syftar…
16 Sep, 2019

Zero Waste Ale – En bröl är Scandics senaste hållbarhetslansering

Whisky och Bourbon Nu når Scandics nästa hållbarhetssatsning svenska ölfantaster. Den 16 september…
16 Sep, 2019
Artikelarkivet