Hem Whisky & Bourbon Rökig go´sak från Kilkerran @Glengyle

Rökig go´sak från Kilkerran @Glengyle

av Anders Enquist

Kilkerran görs på Destilleriet Glengyle som startades 1872, stängdes ner 1925 och var klar för produktion igen 2004 efter det att Hedley Wright köpt Glengyle år 2000. Det tog nämligen Hedley Wright fyra år att tillsammans med Springbanks dåvarande destillerimanager Frank McHardy att ordna till lokalerna, skaffa fram all utrustning och sparka liv det gamla destilleriet.

Då Glengyle redan var varumärkesskyddat för en annan skotsk maltwhisky döptes destilleriets single malt till Kilkerran. Hela historien om Glengyle kan ni läsa om i nr 46 av Whisky & Bourbon, så vi går direkt på fredagens (4:e april) släpp från importören Clydesdale på Systembolaget och där vi då bland annat hittar Kilkerran Heavily Peated Batch 2 60,9%.

Kilkerran Heavily Peated Batch 2  60,9%
KilkerranCampbeltown / Skottland / Nr 40414 / 749 kr / 93 LGP
Ung, rökig whisky som lagrats på 55 % ex-bourbon och 45 % sherryfat. Här ligger ett bra tryck i både styrka och rökighet. Ett mycket angenämt tryck måste jag tillstå. Torr vaniljsötma med lakrits och tobaksvindar suger tag fint i gom där kryddan från faten förstärker uttrycket utan att spåra. Bourbonfaten är dominanten och ger en ljus stram knipövning men sherryfaten lockar fram fruktigheten i whiskyn som finns där men som döljer sig inledningsvis. En distinkt whisky med lite skönt lull lull i karaktären samtidigt.

Kilkerran 12 YO  46%
Nr 81800 / 619 kr / 93 p
När vi ändå är inne på Kilkerran ämnet så kan vi här påminna om denna 12-åring som släpptes på Systembolaget redan den 11 mars som då alltså kan vara slutslåld. Kilkerran 12 YO introducerades 2016 och här har whiskyn fått sin lagring i 70% bourbon- och 30% sherry-fat. Det är en mycket elegant whisky med utsökt balanserad sötma och en fin karamelligt stram körsbärsfruktighet i vals med citrus där vissa viol och salta lakritstoner färgar av och in sig snyggt. En mogen 12:a med seriös utstrålning och hållning. Riktigt bra!

RELATERAD LÄSNING