Hem Mat & Restaurang Rökta räkor och råbiff till svensk whiskybox från High Coast

Rökta räkor och råbiff till svensk whiskybox från High Coast

av Livets Goda

Rökta räkor och råbiff: Årets roligaste servering med massor av olika smakupplevelser. Börja med råbiff och gå sedan vidare till de rökta räkorna. Upplev skillnaderna med de olika smakprofilerna från High Coast i denna fantastiska lilla samlingsbox.

Rökta räkor och råbiff

Rökta räkor och råbiff

Ingredienser

RÅBIFF
400 g oxfilé, fint tärnad
Flingsalt efter smak
Olivolja

TOPPING
1/2 kopp färsk bladpersilja, finhackad
2 msk rostade sesamfrön
2 msk salladslök, fint skivad

RÖKTA RÄKOR
2-3 nävar rökta räkor
Servera med en Chilimajonnäs

Så här gör du

Råbiff
När du väl tärnat oxfilén fint så har du jobbet gjort. Toppa med bladpersilja, sesamfrön och salladslök. Ringla lite olivolja över.

Servering
Servera råbiff och ett gäng rökta räkor per tallrik och njut. Ställ fram chilimajonnäsen vid sidan.

High Coast x 4: origins 4 x 5 cl
Nr 85887 (200 ml), 279 KR, 92p

High Coast Whisky Timmer, 93p
Timmer bjuder på en fyllig gomkänsla med ett distinkt och elegant, ljust driv. Citrus i lakritsgiftemål liksom kåda och viss gran och tallbarr skönjes nyanserat, en utsökt väl avvägd sötma med vaniljdrag kopplas och faten ger anrättningen en fin (peppar) krydda. Rökigheten, liksom faten, är väl integrerad och satt i whiskyns ryggmärg vilket ger en intakt känsla. I avslut viss humidorlagrad tobak.
High Coast Whisky Älv, 92p
100% nya bourbonfat som behandlar råspriten på allra bästa sätt och 46 välriktade procent skapar nyanserad kraft, småläcker fudge- och vaniljsötma, maritimt färgad och honungsslöjad citrusfrukt med lakrits och mentolspets samt kryddläcker i det uthålliga avslutet. Balanserat spel mellan komponenterna i denna mycket eleganta och välkomponerande whisky.
High Coast Whisky Berg, 94p
Magnifik batch med en elegant silkig kraft. Torkad farinsockerkaramelliserad körsbärs frukt med russin, mogna äpplen, mandarin, apelsin och aprikosiga marmeladzest nyanser. Superb sötma med vanilj, lakrits och mörk choklad i linjen och längre in en finstämd, mörk cigarrtobak som rullar snyggt med en finstämd kryddighet. Avslutet brinner länge och väl och det är strålande rakt igenom.
High Coast Whisky Hav, 91p
Här ger fathanteringen whiskyn en mer trätorr inramning, dock utan att bli för träig eller kantig. Men skarpare läge råder strukturellt vilket dämpar fruktigheten i whiskyn. Mer torr tobak, cederdrag och en bra maritim sälta i toner av citrus, äpple och skogia bär med försiktigt örtiga inslag. Som alltid en utsökt nyanserad sötma i linjen med lätt salmiak och tjärapastiller i fint driv. Frisk i avslutets kraft vilket den åtstramande karaktären luft under vingarna.

MATCHNINGEN
Olika råvaror och smaker som tillsammans bildar en helhet. Råbiffen tar sig an Älv och Berg med bravur medan Hav och Timmer får ypperligt sällskap av de rökta räkorna. Strålande makkombinationer och vilken som blir just din favorit återstår att upptäcka.

RELATERAD LÄSNING