Rom och choklad – Tips från en expert

Kort om Duane: Med rötter i Trinidad & Tobago, och ett otaligt antal resor till Västindien, är Duane Dove är en choklad- och romexpert med många års erfarenhet, som dessutom är Sveriges enda kakao-odlare med eget plantage på Tobago. Han driver sin butik på Södermalm i Stockholm, Small Island Chocolates & Coffee, där han även håller rom och chokladprovningar, samt är delägare till Restaurang Sjögräs som kanske har Sveriges största romutbud. Vi ringde upp Duane för att få hans åsikt på den optimala kombinationen av rom och choklad. ”En av de rommer som jag jobbar mycket med på mina provningar och som jag gärna rekommenderar är Diplomatico Reserva Exclusiva 12 años, ett destilleri jag även besökt tre gånger de senaste 10 åren. Till den skulle jag föreslå min egna Tobage Estate Chocolate 70%, vilken är en single estate choklad som görs hos den franska chocolatiern Francois Pralus, med böner från mitt eget plantage. Det är en krämig och välbalanserad choklad med toner av melass och mörka bär som gifter sig underbart med sötman och de brända tonerna i Diplomaticon. Bästa sättet är att låta chokladen långsamt smälter på tungan i några sekunder, för att sedan ta drygt en halv centiliter rom som blandas med chokladen. Rommen serveras alltid rumstemperatur ca 20-22 grader och chokladen ungefär detsamma. Den kombinationen går aldrig fel och ger en fantastisk upplevelse.” Diplomatico Reserva Exclusiva 12 años finns från 1 oktober i ca 200 Systembolagsbutiker runtom i landet och kostar 435 kr, varunummer 356-01. Mer information om Duane Dove och hans choklad finner ni på hemsidan Small Islands Chocolates & Coffe. En recension på Diplomatico Reserva Exclusiva 12 från Livets Goda finner ni här.”