Hem Vinvärlden Roma Rosso – den eviga stadens röda vin!

Roma Rosso – den eviga stadens röda vin!

av Livets Goda

Bland Italiens yngsta skyddade ursprungsbeteckningar hittar vi den, Roma DOC. Precis som namnet antyder så är vi i huvudstadstrakten, i regionen Latium, och även om det knappast är något nytt med vinodling kring den eviga staden så är det först nu som de röda vinerna fått så kallad DOC-status. I våra glas; Poggio Le Volpis Roma Rosso!   

Romtrakten är framförallt känt för sitt vita lätta Frascativin som säkert många av oss har minnen av. Men regionen har varit med länge och har nu förärats sin alldeles egna DOC för att skydda det röda. Poggio Le Volpi som nu nått Sverige hör onekligen till områdets mer välkända.

Roma DOC återfinns på de omgärdande höjderna, minns att huvudstaden bär epitetet de sju kullarnas stad, och de flesta vingårdar ligger runt 400 meters höjd vilket ger önskvärd svalka till druvorna nattetid. DOC: n tillåter flera sorter men fokus ligger på montepulciano som måste ingå med minst 50 procent i vinet. Övriga tillåtna är den lokala cesanese, de internationellt välkända cabernet sauvignon, cabernet franc och syra, samt den välbekanta sangiovese.

Livets Goda provar 2018 Poggio Le Volpi

Vi möts av en generös och fruktdriven doft där plommon, svarta körsbär, rostade ekfatsnyanser och örtblommighet leder vägen. Smakprofilen drar åt det fylligare hållet till med plommon och svarta vinbär, choklad och kaffebönor samtidigt som det finns en touch av torkade frukter, ört och lakrits. Modernt anslag med viss rondör, markerade tanniner och ett långt avslut.

Betyg: 86 LGP

Perfekt till en mustigare pastarätt med långkokt ragu, höstens viltgrytor eller varför inte fånga de kanske sista grillkvällarna vi har framför oss. Poggio Le Volpis Roma Rosso har artikelnummer 75193 och en flaska (75 cl, 14%)  kostar 119 kronor. Vinet beställer du till din önskade Systembolagsbutik >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING