Hem NyheterNyhet Mat & Restaurang Romska matkulturen hyllas i ny bok

Romska matkulturen hyllas i ny bok

av Livets Goda

I den nya kokboken Zofias romska balkanmat tas ett unikt grepp om den romska matkulturen som sträcker sig över landsgränser. Då romerna saknar ett eget land har maten kommit att vara det som starkast symboliserar en gemensam kultur. Förutom en smakrik resa till Balkans alla hörn beskriver matkreatören Zofia Selimi hur det varit att växa upp i en romsk familj, om fördomarna och förtrycket, och om flykten från Balkan till Sverige. Zofias livsberättelse och maten går hand i hand och i boken bjuder hon på smakrika rätter som symboliserar ett matkulturellt arv!

romska

– När jag startade min matblogg var min största rädsla att någon skulle upptäcka att jag är rom. Jag växte upp med min familj i Balkan under sent 80-tal, precis innan kriget bröt ut. För den som inte själv har varit med om det kan det vara svårt att förstå vilket trauma det är att tillhöra en förföljd minoritetsfolkgrupp, men det sätter djupa spår i ens liv och det gjorde det definitivt i mitt. I den här boken ser jag fram emot att få dela med mig av den mat jag själv älskar att laga. Jag delar också med mig av den romska kulturen och vad jag har varit med om, och som gör mig så extra stolt över att vara där jag är i dag, säger Zofia Selimi.

Mat är så mycket mer än mat – det är stolthet över arv, kultur, barndom och historia. Nuförtiden finns det cirka 60 olika romska grupper världen över. Då romerna inte har ett eget erkänt hemland och ofta lever på flykt eller på resa så har maten kommit att vara det som starkast symboliserar ett hem och skapat en gemensam kultur.

Zofias romska balkanmat presenterar Zofia Selimi hela sitt liv på en tallrik, allt från betydelsen av det matkulturella arvet, om maten som Zofias mamma lagade till henne – till att berätta om sig själv och vad det innebär att vara rom i dagens samhälle. Kokboken är en hyllning till Balkan och den romska matkulturen och som förmedlar ett tydligt budskap – man vill bjuda på det bästa till de man älskar.

I boken får vi ta del av enkla, lättlagade och fantastiskt goda Balkanklassiker så som cevapcici, pljeskavica och meze, blandat med sallader, gratänger och desserter som baklava och friterade krofne. Recept som passar både till vardags, och till vårens och sommarens alla festtillfällen.

Zofia Selimi bloggar och driver ett av Sveriges mest populära matkonton på Instagram under namnet Zofias kök (@zofiaskok). Kontot följs av närmare 110 000 engagerade matlagare. Där delar Zofia dagligen sin passion för matlagningen och vill inspirera fler till att testa nya rätter och experimentera i köket. Zofias romska balkanmat är hennes första bok.

RELATERAD LÄSNING