Hem Whisky & Bourbon Ron Centenario – smakfull rom från Costa Rica

Ron Centenario – smakfull rom från Costa Rica

av Anders Enquist

Ron Centenario i Costa Rica mellan Karibien och Stilla Havet, är en relativt ny stjärna i romhimlen. Åtminstone på den svenska marknaden. Födelsen dateras 1985 och den första rom som lanserades internationellt var Añejo Especial 7. Den 27:e och 29:e april lanserades importören Cask Sweden tre av firmans solera rom i Systembolagets beställningssortiment.

Den rom som nu finns på Systembolaget är Añejo Especial 7 YO, Gran Legado 12 YO och Fundación 20 YO. Framställningsprocessen börjar naturligtvis med sockerrören för press, jäsning och destillation. Den destillerade romspriten tappas sedan i nya ekfat för en tids lagring. Sedan mixas en slutblend enligt solerametoden som slutlagras i olika whisky- och brandyfat från 3 upp till 30 år. Att lägga varje rom på 40% kan tyda på ett visst maskinellt och anpassat konsumenttänk, men denna rom ger inga sådana enahanda känslor. Mycket på grund av fatvariationen som ger stringens och som utförs med stor fingertoppskänsla av master blender Doña Susana Masis. Hon har varit med Ron Centenario sedan starten.

Centenario Ron Especial 7YO  40%

Detta är en låst Premiumartikel.

Logga in som Premiummedlem för att fortsätta läsa eller teckna Premium här

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING