Hem Vinvärlden Ronchi di Cialla – en ikon i nordöstra Italien

Ronchi di Cialla – en ikon i nordöstra Italien

av Livets Goda

Handen på hjärtat, vad vet du om schioppettino? Förresten, innan vi går vidare med den friulanska druvan så låt oss ta uttalet först: [Skee-oh-pet-TEE-noh]. Druvan är främst länkad till Ronchi di Cialla som grundades 1970 av Paolo och Dina Rapuzzi men med schioppettino måste även Bernardo Brunos namn nämnas, borgmästaren i lilla Prepotto och som ägde drygt 30 av de uppskattningsvis 70 rankor av schioppettino som ännu fanns i området när Paolo startade sin räddningsaktion.

Paolo Rapuzzi lämnade kontorslivet bakom sig och tillsammans med hustrun grundade han 1970 vinegendomen i Cialla, nära Prepotto. Paolo var fascinerad av historiska lokala druvor och snart fick han höra talas om schioppettino som omnämndes i enkom positiva ordalag. Det visade sig att närmre hälften av de rankor som fortfarande existerade växte hos borgmästaren i den angränsande byn och från dessa samt andra han fann valde han sticklingar för att anlägga en schioppettino-vingård i Cialla. Problemet? Det var olagligt.

I mitten av 70-talet hade Paolo mer än 3,000 rankor men i och med att druvsorten inte var registrerad hos jordbruksministeriet så fick Paolo veta att om han producerade ett vin av schioppettino, åtminstone kallade det vin, så riskerade han fängelsestraff. Rapuzzi fick dock bästa tänkbara skjuts på vägen när familjen Nonino, den välkända Grappa-producenten, instiftade priset Premio Nonino med syfte att uppmuntra regionala initiativ och hylla de som tillvaratog regionens mångfald och unika förutsättningar. Första som fick priset? Jodå, Nonino visste vad de gjorde och gav det till Rapuzzi. Och helt plötsligt så insåg ministeriet det idiotiska i att förbjuda en urgammal druva från Friuli och hota med fängelse så schioppettino infördes i registret och Ronchi di Cialla producerade sitt första vin 1977. Resten är som det så fint brukar heta, historia.

Idag finns det närmre 30 producenter av schioppettino i området och den har även funnit vägen utomlands. Till Kalifornien såklart där en mindre andel rankor växer i Russian River Valley. Och med sina nästan 100 hektar planterade i Italien så måste Rapuzzi-familjen känna viss stolthet över sitt livsverk, att rädda en bortglömd druva.

Pierpaolo Rapuzzi besökte i våras Livets Goda-redaktionen. Tillsammans med sin bror Ivan och modern Dina driver han idag egendomen som fadern skapade 1970. Inte mycket har ändrats, här finjusteras det mest för att maximera druvans uttryck som ofta går åt det peppriga hållet till, något som beror på att druvan innehåller ett ämne som lockar fram nyansen, samma beståndsdel som även återfinns i exempelvis grüner veltliner. Fast man har numer även satsat en hel del på ribolla gialla, också det en lokal druvsort typisk för Friuli och närliggande Slovenien, samt galet svårodlade picolit och verduzzo.

Följande viner provades med Pierpaolo Rapuzzi, viner du definitivt vill bocka av i din bok.

Ronchi di Cialla – vitt

2014 Ciallabianco (195 kr exkl moms) Skräckåret när man läser generaliserande årgångstabeller men här finns inget som avskräcker överhuvudtaget. En blend bestående av främst ribolla gialla, en tredjedel picolit och en tiondel verduzzo. Jäst och lagrat i fat där tiden spenderat i trä är runt ett år. Här möts vi av en initialt något återhållsam bouquet men där den delikata blommigheten snart kikar fram, uppbackad av nyanser av gul frukt, stenmineralitet, ett stänk örthonung och en svag kryddighet från fatkontakten. I gommen en skönt intensiv smakkänsla; torr, närmast skalstram i sin struktur och med saliverande gul frukt. Örtigt, ännu ungdomligt avslut. Klass. (92 LGP)

1998 Ciallabianco (270 kr exkl moms) Jo tjena, snart 20 år gammal norditalienare som är betydligt mer spänstig än mer namnkunniga – vinvärlden är fantastisk! Startar lite murket och instängt men det är kutym med vin och ålder. Redan efter några minuter är det unkna borta och istället träder en dominerande mineralton fram tillsammans med gul frukt, lime, honung och torkade örter. Komplext och på något märkligt vis oerhört fräscht. Smaken bjuder på en liten skalkänsla, limeaktig syra, mogen gul frukt, rökig mineralitet och en touch från eken. Moget men vitalt som attan och avslutet stannar kvar länge. En upplevelse. (92 LGP)

Ronchi di Cialla – rött

2015 Ribolla Nera (170 kr exkl moms) Måhända aningen förvirrande, ribolla nera är blott ett annat namn på druvan, men detta är en schioppettino, dock från yngre rankor varför producenten väljer att särskilja den från sin schioppettino di Cialla. Jäser i ståltank, lagras dryga året på fat. Här är det generöst men på precis rätt sätt; inleder svagt funky med lite fuktigt läder men snabbt är den nästan parfymerade lavendeltonen där och förgyller tillsammans med körsbär, örter, svartpeppar, svag stjälkighet och en touch av skumbanan. Jodå, vi får lite ”gamay-iga” vibbar men också lite nordrhônsk syrah. I gommen en fräsch saftig struktur med snälla men närvarande tanniner, körsbärskärvhet, svag grönska, läder och lavendel. En charmör. (90 LGP)

2012 Schioppettino di Cialla (270 kr exkl moms) Omedelbart inget vin som charmar brallorna av en men ge det lite tid för det här behöver såväl lite uppmärksamhet som tålamod. Och jodå, med luft i glaset så utvecklas tolvan oerhört positivt och bjuder på en finstämt pepprig och ungdomlig bouquet av körsbär, stendammiga toner, lakritsrot, tobak och lavendel. Smaken uppvisar en stram saftig känsla med sandiga tanniner, grusvägsdammiga inslag, mogna svarta körsbär, torkade örter, lavendel och fuktig tobak. Avslutet är skönt pepprigt och härligt rent. Kräver lite från provaren men när polletten trillar ner så är det här skolboksexemplet på storheten med schioppettino. Spenderar upp till 18 månader i fat, flera år i flaska innan det släpps. (93 LGP)

1996 Schioppettino di Cialla (ca 400 kr exkl moms) Alla druvor och vin stilar är unika men likväl tar vi gärna till vissa uttryck för att lättare förklara ett vin. Som i fallet med denna 1996:a som omgående tilldelas intrycket old school Bordeaux-bouquet. Här finns nämligen läder, piptobak, grönhet, pepprighet och mörk bärfrukt men också nyanser som särskiljer. Lavendeln exempelvis, som bredvid pepparkryddigheten skänker schioppettino sin särprägel. Komplext. I gommen ännu stramt med svagt torra tanniner, en järnig känsla, tobak, peppar och körsbär. Ännu saftigt i sin struktur och med frukt kvar, något som inte minst bekräftas när vinet utvecklas strålande i glaset under en längre tid. (92 LGP)

Gudars nektar, 392 flaskor producerade 2012!

Ronchi di Cialla – sött

2012 Picolit di Cialla (ca 400 kr exkl moms, 50 cl) En gång i tiden ett kungavin men på grund av dess oregelbundna skördar och vansklighet att odla så lever picolit idag ett liv i undanskymd tillvaro. Vilket är synd för det här är mumma för såväl själ som gom och ett storslaget exempel på friulansk potential. Länge trodde man att druvan var densamma som Balatonsjöns kéknyelű. Kanske mest för att det geografiska avståndet inte var så stort samtidigt som bägge druvor kräver pollinering; idag är nämligen en överväldigande majoritet av vitis vinifera hermafroditer medan ett fåtal sorter fortfarande har sex. Som picolit och kéknyelű. Släktskapet finns dock inte och druvans ursprung får antas vara i Friuli.

Här möts vi av en gyllene, ljust bärnstensskimrande färg. Bouqueten öppnar upp med färska aprikoser, fuktig tobak, torkade örter och mandel samt en kryddig nyans från ekfatslagringen. I gommen en rik känsla med syrliga torkade frukter, tobak, omogen mandel, örter och vanilj; allt i en komplex skrud med betoning på fräschhet. Sötman är aldrig påträngande eller baktung trots en lägre syra. Kvardröjande kryddig eftersmak. En upplevelse. (94 LGP)

Pierpaolo Rapuzzi

Ronchi di Cialla är en ikon i nordöstra Italien, initialt en räddare av snudd på extinkta kvalitativa lokala druvor, idag ett bevis på att det jobb man lade ner med start under 1970-talet har gjort vår vinvärld mer spännande och bättre. Producenten lägger undan en ansenlig mängd viner från varje årgång och som kan köpas vid egendomen, något som förklarar varför du ännu finner äldre Ronchi di Cialla. 

Importör i Sverige är Kontext. I nuläget når vinerna till restauranger runtom i landet och de priser som du finner ovan är restaurangpris exklusive moms, för att ge en kostnadsindikation på producentens imponerande lagringsdugliga viner. Kontakta importören för mer information.

Följ gärna Livets Goda och Whisky & Bourbon på instagram: @livetsgoda_magazine
 
image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING