Hem Vinvärlden Ronchi di Cialla lanseras på Systembolaget i november

Ronchi di Cialla lanseras på Systembolaget i november

av Livets Goda

Pierpaolo Rapuzzi

Om du inte är bekant med namnet Ronchi di Cialla så läser du blott vår artikel från Pierpaolos besök. Du finner den >>> HÄR. Kanske kan den uppmuntra till att förkovra sig i en del av Italien som är värt så mycket mer uppmärksamhet här på hemmaplan än vad det får. Något som inte minst 2014 Ciallabianco och 2012 Schioppttino är ett bevis på….

2014 Ciallabianco, Ronchi di Cialla, Friuli (artikel 92000. 249 kr, släpps 16/11)

Skräckåret när man läser generaliserande årgångstabeller men här finns inget som avskräcker överhuvudtaget. En blend bestående av främst ribolla gialla, en tredjedel picolit och en tiondel verduzzo. Jäst och lagrat i fat där tiden spenderat i trä är runt ett år.

Här möts vi av en initialt något återhållsam bouquet men där den delikata blommigheten snart kikar fram, uppbackad av nyanser av gul frukt, stenmineralitet, ett stänk örthonung och en svag kryddighet från fatkontakten. I gommen en skönt intensiv smakkänsla; torr, närmast skalstram i sin struktur och med saliverande gul frukt. Örtigt, ännu ungdomligt avslut. Klass. 

Redaktionens intryck: 92 LGP

2012 Schioppettino di Cialla (artikel 95207, 320 kr, släpps 16/11)

Omedelbart inget vin som charmar brallorna av en men ge det lite tid för det här behöver såväl lite uppmärksamhet som tålamod. Och jodå, med luft i glaset så utvecklas tolvan oerhört positivt och bjuder på en finstämt pepprig och ungdomlig bouquet av körsbär, stendammiga toner, lakritsrot, tobak och lavendel. Smaken uppvisar en stram saftig känsla med sandiga tanniner, grusvägsdammiga inslag, mogna svarta körsbär, torkade örter, lavendel och fuktig tobak. Avslutet är skönt pepprigt och härligt rent. Kräver lite från provaren men när polletten trillar ner så är det här skolboksexemplet på storheten med schioppettino. Spenderar upp till 18 månader i fat, flera år i flaska innan det släpps. 

Redaktionens intryck: 93 LGP

Importör: Kontext

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING