Hem Vinvärlden Rosa bella – en rosé du vill dricka i sommar!

Rosa bella – en rosé du vill dricka i sommar!

av Niklas Jörgensen

Bland de mest pålitliga rosévinerna och dessutom till inga pengar alls, ja till det segmentet adderar jag med glädje G.D. Vajras rosa bella, en rosato som domineras av nebbiolo och som vågar sticka ut. Idag släpps den senaste årgången av vinet och mitt tips är att inte missa denna!

Bland mina återkommande roséfavoriter hör tvivelsutan rosa bella, en rosato baserad på mestadels nebbiolo. Bakom vinet hittar vi den skickliga och så sympatiska vinmakaren Giuseppe Vajra vid familjeföretaget G.D. Vajra i Barolo och som kanske mest blivit känt för sina oerhört eleganta Barolo-viner från diverse vingårdslägen. Men rosén ska icke förglömmas och varje år när den lanseras på Systembolaget så brukar vinet ta slut rätt snabbt vilket såklart har sin förklaring i att vi nog ändå är rätt många som hittat denna pärla. Nu är det 2020 som lanseras idag, den 25 maj, och jag tycker bara vinet blir mer och mer intressant och personligt!

Niklas om 2020 rosa bella från G.D. Vajra

Rosé med lite substans i färgen är till min stora glädje på väg tillbaka igen efter att en hel värld ängsligt vände sig till det provencalskt ljusa färgidealet. Giuseppe Vajras rosé vågar sticka ut och jag tycker att den bara blivit bättre och bättre de senaste årgångarna och i årgång 2020 känns strukturen riktigt lovande med en ytterst diskret tanninslöja i smaken. Här doftar det ungdomligt aromatiskt med en hint blommighet och det matchas med röda drag från rabarber, körsbär men också en hint av jordgubbar. Smakmässigt så har vi en fin fruktmognad men ändå med den lite bitigt syrliga känslan av aningen tidig skörd, citrustoner som drar från citron till blodapelsin och ett vinbärsaktigt rent avslut med kryddigt fäste.

88 p

G.D. Vajras Rosato lanseras idag i Systembolagets tillfälliga sortiment. Passa på att plocka på dig några flaskor till sommarens varma dagar men spara gärna någon till hösten också och de bästa skaldjuren. En flaska (750 ml, 12,5%) kostar 119 kr och har artikelnummer 90351.

Till Systembolaget HÄR >>>

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING