Hem NyheterVinnyhet Rosé från Ungern

Rosé från Ungern

av Livets Goda

Rosé från Ungern: Den 2 juni lanseras 4200 flaskor i tillfälligt sortiment av en spännande nyhet – Ungerskt traditionellt rosévin, Fuxli Siller 2022 från Eszterbauer. Vinet är gjort på druvan Kékfrankos och har lagrats på ståltank.

Eszterbauer är idag den största producenten av Fuxli Siller och har varit medlem i Fuxli-rörelsen sedan starten 2012. Idag är det den 10e och 11egenerationen av familjen som driver vingården framåt tillsammans med vinmakaren Miklós Klein.

Rosé från Ungern

Rosé från Ungern

Vad är Fuxli Siller?
Förr skedde skörden samtidigt av blå och vita druvor då de ofta växte tillsammans. Detta ledde till att druvorna pressades tillsammans vilket kom att ge en varierande färg på vinerna, från rosa till ljusröd. Idag hittar vi den så kallade ”Siller-stilen” med något mörkare roséviner både i Tyskland och Italien. År 2012 började en grupp vinproducenter i Szekszárd i södra Ungern, att återskapa kulturen och idag finns en slags Fuxli-rörelse. Ordet Fuxli kommer från tyskans Fuchs och står för rävens röda päls, vilket motsvarar Siller vinernas färg. Samtliga producenter har enligt överenskommelse en räv på etiketten idag.

Fuxli Siller 2022
Art nr: 90547
99 sek

Läs gärna: Livets Goda Roséspecial 2020 HÄR

RELATERAD LÄSNING