Hem Vinvärlden Rosésäsongen närmar sig: Bonny Doon’s 2017 Vin Gris de Cigare

Rosésäsongen närmar sig: Bonny Doon’s 2017 Vin Gris de Cigare

av Livets Goda

Kaliforniska Bonny Doon och dess skapare samt vinmakare Randall Grahm uppmärksammar den påstådda landningen av ett cigarrliknande UFO i Châteauneuf-du-Pape september 1954 med sin etikett Vin Gris de Cigare. Vittne till händelsen var en järnvägsarbetare som stötte på två marsianer med människoliknande form men med någon slags dykardräkt på sig. Marius Dewilde, mannen som sprang på rymdskeppet, paralyserades av en grön stråle från UFO:t när det tog iväg efter att han sett den. De lokala myndigheterna noterade i efterhand att där det cigarrformade rymdskeppet landat fanns ovanliga märken och borgmästaren fick kort därefter infört ett påbud i den kommunala stadgan om förbudet för UFO: att landa i Châteauneuf-du-Pape.

Och eftersom inga UFO:n landat sedan dess så tycks lagen ha varit effektiv!

Nu lanseras den nya årgången av Bonny Doon’s Vin Gris de Cigare – 2017 – och Livets Goda fick tillfälle att prova årets Rhônehyllning från biodynamikern i Kalifornien. Årets blend består av främst grenache, 57%, som backas upp av 18% grenache blanc, 9% mourvèdre, 6% rousanne, 5% carignan och 5% cinsault.

2017 Bonny Doon Vin Gris de Cigare, Kalifornien

Ljus blekrosa färgnyans som följer den provencalska färgskalan för rosé. Doften är ungdomligt aromatisk, närmast expressiv och blommig i sitt anslag samtidigt som det kikar fram snygga återhållsamma toner av vinbär, hallon, persika och papaya. En skön stenkrossmineralitet backar upp och det är utan tvekan en rosé med visst djup. I gommen en läskande struktur med pigg syra, solmogna men inte yppiga röda bärtoner samt tropiska inslag. Här finns även en rosenaktig blommighet samt viss örtighet. Torr smak men med solmognadsrondör, viss täthet och ett klingande rent avslut. En rosé med karaktär.

Livets Goda-redaktionens intryck: 89 LGP

2017 Bonny Doon Vin Gris de Cigare kostar 149 kronor och har artikelnummer 90571. Länk till vinet som ännu är listat som 2016 på Systembolaget finner du här.

Importör i Sverige: Moestue Grape Selections AB

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING