Hem Vinvärlden Rosso di Montalcino från legendariska Biondi-Santi – nyhet i september

Rosso di Montalcino från legendariska Biondi-Santi – nyhet i september

av Livets Goda

Biondi Santi har alltid kört sin stil, lagring på större slavonska botti. Man har menat att sangiovese, och då särskilt den klon som man arbetat med, har en naturlig rik tanninstruktur vilket gjort det helt meningslöst att låta vinet vila i nya barrique där tanninhalten accentueras av eken. I moderniseringsfasen av Brunello di Montalcino blev däremot de små ekfaten vansinnigt populära, likaså extraktion av musten och vinerna kammade hem vansinnigt höga poäng av en internationell skribentkår, Sverige såklart inkluderade. Men Biondi Santi vägrade, fortsatte på sin linje och när pendeln åter svängde tillbaka, när konsumenten tröttnade på ekfblabbiga, maffiga och vaniljindränkta brunelli, så fanns det en enklav av producenter som välkomnade oss tillbaka till det tidlösa. Biondi Santi var naturligtvis en av dem.

Ferruccio Santi, barnbarnet till Clemente, hörde till generationen som kanske betytt mest för firman. Han startade tidigt en så kallad selection massale där de främsta rankorna i Il Greppo-vingården fick agera sticklingar när det nyplanterades. Detta i tider då såväl vinlus som mjöldagg slagit hårt i Europa så menade Ferruccio att de starkaste rankorna var tvungna att identifieras, innan man ympade på amerikanska resistenta rotstockar på den europeiska viniferan. En man före sin tid helt enkelt och under 1900-talets första decennier startade han även med att lagra vinerna på de stora faten. Ferruccios son, Tancredi, tog över jobbet och drev på egen hand firman efter faderns död.

Arbetet med att identifiera de främsta klonerna fortsatte i början av 1970-talet och då under ledning av Franco Biondi Santi, sonson till Ferruccio. De främsta rankorna användes och detta gäller än idag, till husets riserva och de äldsta delarna är planterade i början av 1930-talet. En riserva innehåller aldrig druvor från rankor under 25 års ålder. Annata-etiketten baseras på druvor från rankor vars ålder är mellan 10-25 år medan de yngsta hamnar i firmans Rosso di Montalcino-viner. Biondi Santis kvalitetssträvan har inneburit att vissa årgångar helt enkelt inte släppts, när man menat att det inte varit representativt nog. Något som skedde med årgång 2014 där firman nerklassificerade sin brunello och istället använt den till rosso-etiketterna.

I början av 2017 såldes Biondi Santi’s Tenuta Il Greppo till franska Européenne de Participations Industrielles (EPI), ett företag kontrollerat av familjen Descours som bland annat också äger Champagnehuset Charles Heidsieck. Franco Biondi Santi’s son Jacopo som tillsammans med sin syster styrt firman sedan faderns bortgång, behåller en minoritetspost i företaget och stannar även kvar för driften. Någon oro för att kvaliteten ska påverkas av ägarbytet är knappast befogad utan det är snarare sannolikt att vinerna lyfts ytterligare.

Nu släpps egendomens 2014 på Systembolaget bland små partier den 21 september, något som redan nu är värt att lägga in i kalendern för antalet flaskor är blott 360 stycken. När all brunello-frukt dessutom nerklassificerats nämnda årgång så är detta en lite extra speciell Rosso från huset, något som inte minst visade sig när Livets Goda följde en flaska av årgången i samband med vår Brunello-bilaga. Redaktionens intryck finner du här:

2014 Rosso di Montalcino Fascia, Biondi-Santi (artikel 95803, 559 kr, 21 september)

Om man tidigt bestämmer sig för att nedklassificera all Brunello di Montalcino i en årgång, till Rosso, ja då får man ett vin som detta. Det här doftar och smakar betydligt mer än man normalt förväntar sig och firmans 2014 uppvisar en sval stil med röd transparent frukt, balsam, lavendel, kompost och läder. Med luft kommer en delikat rökig ceylontenyans upp. En lättare stil, onekligen, men med gott om smak, finess och mogna surkörsbär (kan man säga så?) som får uppbackning av en frisk, pigg syra och följsamma tanniner. Blomstjälkigt avslut med ren snygg bärighet. Kommer utvecklas under några års tid – och må bra av det.

Redaktionens intryck: 91 LGP

Greppa chansen att prova en tidlös producent!

Vill du läsa mer om Biondi-Santi & Brunello di Montalcino? Då är vår specialbilaga om distriktet något för dig! 
image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING