Hem Vinvärlden Roux Père & fils till Ward Wines

Roux Père & fils till Ward Wines

av Livets Goda

Historiskt sett var det här främst en rödvinsby, men sedan mitten av 1900-talet har byn blivit alltmer känd för sina vita viner. Idag kan många av dem verkligen mäta sig vinerna från sina grannbyar. I takt med att byn profil och status har ändrats, har ett antal firmor lyfts fram. En av dem är Roux Père & fils, en familjeägd firma som grundades som vinproducent 1960 av Marcel Roux men som har anor som vinodlare tillbaka till 1800-talet.

Idag drivs firman i tredje generation av bröderna Matthieu, som gör vinerna, och Sébastian, som sköter affärerna. Med tiden har den egna vingårdsarealen vuxit och idag har man 123 vingårdslotter om totalt 71 hektar som man antingen äger eller arrenderar på långa kontrakt med sköter om helt själv. För en tid sedan fick domänen en ny importör i Sverige som har fått ihop en tio viner liten men trevlig första portfölj.

Några av dessa viner har provats och presenteras här. Från en mindre känd appellation i Côte Chalonnaise söder om Côte de Beaune kommer det vita 2013 Rully Clos des Mollepierres (nr 714190 / 179 kr / 89 LGP), en vin med en medelstor, påfallande hus- och appellationstypiskt rik, kritfet och mineralisk doft med mild smörighet. Det är ett utmärkt exempel på att man kan hitta riktigt bra och köpvärda viner till måttligt pris utanför de mest kända områdena i Bourgogne.

Än bättre och mer auktoritär är den ännu mer kritdominerade 2013 Saint-Aubin Premier Cru Les Cortons (nr 17249 / 313 kr / 91 LGP) som kommer från en riktigt bra och något sydligt exponerad vingård uppe på sluttning intill den välkända En Remilly (en vingård som i händerna på flera vinodlare är byns bästa). Även om byns rykte ännu inte är lika stort som det de två grannbyarna har, visar ett vin som det här att kvaliteten absolut kan ligga på samma nivå. En detalj som skiljer är priset, som här är avsevärt mycket lägre.

På den röda sidan finns det ett par viner på den svenska marknaden. Det som provades den här gången var 2012 Chambolle-Musigny Les Fremières (nr 707170 / 369 kr / 90 LGP), ett vin från en vingård alldeles nedanför de fina premier crus Les Baudes och Les Sentiers som bara har status som villages men ändå levererar vin med fint djup. På hustypiskt vis är det här vinet lite djupare fruktigt än vad man normalt sett förväntar sig från byn Chambolle-Musigny, men den eleganta körsbärsfrukten och sammetslena texturen med inslag av mineral och frisk syra är absolut byttypiskt. Det här är ett riktigt njutbart vin redan nu, även om det har en mer komplex utveckling framför sig.

Domaine Roux Père et fils är en firma att hålla ögonen på. Allt sedan sonen Matthieu tog över rollen som vinmakare här 2003 har stilen förfinats och kvaliteten skjutit i höjden. Deras viner hör idag tillsammans med Domaine Hubert Lamy och Domaine Marc Colin till de bästa i byn och man bör särskilt ställa in sökaren på de vita vinerna från hembyn Saint-Aubin. Här har man ägor om totalt 7.22 hektar i 15 av byns premier crus.

Utöver Les Cortons, som nu finns på den svenska marknaden, har man en äga högre upp på sluttningen, på krönet av berget mot Puligny-Montrachet. Denna Le Murger des Dients de Chien är en förstklassig vingård med grund och av kalksten dominerad vingård som ger mineraliskt stringenta viner med stort djup. Vidare har man 1.50 hektar med stockar från 1988 i La Chatenière, en annan utomordentligt bra vingård belägen på en bitvis brant sluttning i sydostligt läge. Ovanför denna ligger Sur Gamay, där man har en liten lott med Chardonnay och en med Pinot Noir.

I Les Frionnes, ytterligare en välrenommerad vingård, har man också både Chardonnay och Pinot Noir ”Saint-Aubin är en appellation med mycket kalk och kalksten, på flera håll mycket mer än vad man finner i vingårdarna i Chassagne-Montrachet och Puligny-Montrachet”, säger Matthieu när vi talar om det speciella med Saint-Aubin och dess terroir.

”Men det är inte bara jordarna som skiljer sig, de är också grundare innan rötterna stöter på ren kalksten, vilket ytterligare förstärker intrycket av struktur och mineralitet, dessutom ligger många vingårdar högre upp på sluttningarna, och en del av vingårdarna har dessutom en antingen sydlig eller till och mer nordlig exponering”, lägger han till.

Svensk importör är Ward Wines, www.wardwines.se

image_pdfLadda ner artikeln som PDFimage_printSkriv ut artikeln

RELATERAD LÄSNING